Лидерът на „Подкрепа” Ив. Димитров: В ТЕЦ „Бобов дол” спряха събирането на синдикалния членски внос по ведомост, директорът Е. Христов се опитва да ни съсипе

Ивайло Димитров

Ръководството на ТЕЦ „Бобов дол” се опитва да ликвидира синдиката на КТ „Подкрепа” в дружеството, съобщиха от професионалния съюз.

Емил Христов

Първите стъпки към унищожаването на организацията са направени със заповед на изп. директор Емил Христов за преустановяване събирането на синдикален членски внос по ведомост, основана на решение на Съвета на директорите от 2 май 2017 г., са на мнение от синдикатите „По заповед на изп. директор Емил Христов, със задна дата от 1 май т.г. е преустановено събирането на синдикален членски внос по ведомост.

Факсимиле от заповедта за преустановяване събирането на членския внос по ведомост

Това ще съсипе организацията. В нашия синдикат членуват 450 човека и ще бъде много трудно да събирам членския внос от човек на човек. Аз съм инженер в дружеството и плюс служебните си ангажименти върша синдикална работа на обществени начала, не получавам заплата за това. Христов не зачита браншовия колективен договор, както и останалите национално представените договори в сферата на енергетиката. Не членува и в браншовата камара на енергетиците, въпреки това, че 90% от студения резерв на държавата е в неговите ръце. За какви закони, за каква правова държава и за каква демокрация говорим, след като в 21. век посяга на правото на работниците да участват в синдикати. Хората са изключително обезверени и отчаяни. Правихме общо събрание, на което ги информирахме, че до второ нареждане събирането на членския внос по ведомост е преустановено. Инфирмирали сме за това и ръководствата на браншовия синдикат и на КТ „Подкрепа”, съобщи председателят на „Подкрепа” в дружеството Ивайло Димитров. Той допълни, че от синдиката настояват за промени в Кодекса на труда, които да регламентират събирането на синдикалния членски внос по ведомост. „Искаме събирането на синдикалния членски внос по ведомост да се регламентира в трудовия кодекс, за да не сме зависими от прищевките на работодателите. Всичко, което се прави в ТЕЦ-а от ръководството, е в ущърб на работниците. Не се признават класовете за прослужено време. Орязани бяха и социалните придобивки, които получавахме преди приватизацията на централата, като бонуси за Коледа, Великден, Деня на енергетика и за по-добри производствени резултати. Работим на пълен капацитет, а заплатите ни не са повишавани от 10 г. Напротив, намалени бяха. Това обаче не се отнася за заплатите на шефовете”, коментира Димитров.

Работещи в топлоцентралата припомниха, че преди раздържавяването на дружеството възнаграждението на изп. директор е било 2 000 лв., твърдят, че от тогава досега заплатата на шефа е нараснала над 7 пъти.