Отдават под наем 5 мобилни къщички за празника на Перник, търгът започва от 3000 лв.

 

  • ОбС прие предложението на кмета Вяра Церовска за дървените обекти, предназначени за търговия с храни и напитки, съветниците приеха и първата по рода си в Перник наредба за символите, знаците, отличията и наградите
  • Изграждат мемориална стена на почетните граждани, титлата може да се отнема заради присъда

 

Община Перник ще отдаде под наем пет мобилни дървени къщички за Деня на града – 19 октомври. Решението беше прието на редовната сесия на Общинския съвет. Предложението е на кмета Вяра Церовска обектите да бъдат отдадени под наем за времето от 13 до 20 октомври 2017 г. Те са предназначени за търговия с храни и напитки. Началната стъпка, от която ще започне търгът, е 3 000 лв. И петте къщички са с площ от по 18 квадратни метра, като на търговците се дава възможност да ползват и открита площ от по 22 квадратни метра.

Търговските обекти ще бъдат разположени по конкретна схема и ще бъдат монтирани на площада в града и по пешеходната зона към Двореца на културата. Всички консумативи и разходи за такса смет ще бъдат за сметка на наемателите.

Общинският съвет в Перник прие нова наредба за символите, знаците, отличията и наградите на Перник. Тя е първа по рода си в новата история на града ни и ще бъде записана под номер 5.

Наредбата предвижда мемориална стена на почетните граждани. На нея ще бъдат представени носителите на престижното звание с имената и фотографиите им.  Освен мемориална стена ще има и Почетна книга на почетните граждани. 

Причината, която налагаше приемането й, е наличие на Статут за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Перник“. Целите, които си поставя наредбата, са регламентиране на най-значимите събития, отразяващи местните традиции и специфика – празника на Перник – Деня на града и Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ , както и организацията и провеждането на други представителни чествания, празници и фестивали в общината.

Проектът на Наредба №5 е изготвен от 5-членна временна комисия с председател Румяна Гьорева и секретар Иван Лозанов съгласно решение на ОбС от 30 май 2017 г.

До момента 53 заслужили личности са удостоени с титлата. Правилата за номинациите и утвърждаването на носителите на титлата „почетен гражданин“ се запазват същите, както и досега.

До момента с титлата „почетен гражданин на Перник“ са удостоени 53 видни личности, но самият знак не беше уреден документално. Но с новата наредба се решава този проблем. В нея се посочва, че ОбС може и да отнема почетната титла, ако удостоеният е осъден за умишлено престъпление от общ характер с влязла в сила присъда, ако уронва доброто име на града и държавата със свои действия, обръщения или послания или ако писмено е заявил, че повече не желае отличието.

Носителите на знака „почетен гражданин на Перник“ могат да участват в заседания на Общинския съвет с право на съвещателен глас, както и да бъдат включвани в представителни делегации в страната и чужбина.