Радан Кънев: Момчето от Банкя се изкачи по стълбата и живее в розови облаци

 

“Бойко Борисов престана да е човек от народа. Момчето от Банкя се качи по стълбата на Смирненски някъде високо, сега живее в розови облаци и хората станаха богати в очите му.”

Това коментира зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев в четвъртък пред бТВ, добавяйки, че за разлика от премиера той е слязъл по тази стълба и не виждал доволни и богати хора.

Добави и че предлаганият от ГЕРБ бюджет за 2018 г. залага предизборни харчове, от което си е проличало, че управляващите и БСП са “едни и същи комунисти с безотговорно отношение”, напомняйки, че по време на тройната коалиция е имало бюджет с толкова завишени финансови показатели.

“Това взаимно крякане и създаване на фалшива конфронтация между тях урежда чудесно и двете партии”, заяви Кънев, според когото “това подкрякване вляво е поредно доказателство, че тези хора не стават за алтернатива”.

По думите му е трябвало да се направи десен отговорен бюджет, като управляващите е можело да се възползват от повечето пари в него. Кънев посочи сектори като отбраната, здравеопазването и образованието, за които трябва да се дадат повече пари за модернизация, а не само за заплати.

Във връзка с обединението между ДСБ и “Да, България” той коментира, че това е един естествен процес, който е трябвало да се случи преди последните избори.

“Сложени са основите на едно много сериозно обединение. Много е важно да дефинираме, че то е опозиционно на Борисов, категорично отхвърля дори мисълта, че БСП може да е допусната във властта в България и е с ясни десни позиции”, допълни той.

Според него големият провал на Реформаторския блок е, че не се е превърнал в единна формация.

“Борисов от 10 г. доминира българската политика. Боя се, че моделът е по-стар от него, но той го обхвана и го превърна в модела “Борисов”, ако искате модела “Борисов – Пеевски”, отбеляза още Радан Кънев.

По думите му “в България няма частна собственост. Няма я на село, където хората не могат да си опазят реколтата, добитъка и кокошките. Няма я на най-високите нива на бизнеса – бизнеса го краде директно държавата и свързани с нея олигарси. Няма израстване според заслугите, а според партийни, роднински и прочие неестествени за дясното, за демократичното общество процеси”.