Рев на мотори, свирене на гуми, високи скорости, много адреналин и емоции през уикенда в Кюстендил

В Кюстендил финишира тазгодишният планински шампионат.

Планинското изкачване „Осогово 2017” и два кръга от Европейския шампионат по Супер мото на писта „Пауталия” очакват своите фенове

 

Шестият последен кръг от шампионата по планинско изкачване на България ще се проведе на 26 и 27 август в Кюстендил. Силен списък със заявени участници очакват от клуба организатор „Диамо”. Състезателите ще мерят сили на 5-километровото трасе в посока към м. Студен кладенец. То е с конфигурация от 36 завоя – 19 леви и 17 десни. Публиката ще се наслади на най-добрите български автомобилисти. Планинско изкачване „Осогово” ще определи годишните шампиони и борбата във всички класове ще бъде изключително оспорвана.

Битката за титлата в генералното класиране ще бъде между Юлиян Телийски и Христо Манолов с автомобили „Мицубиши Лансър Ево 9”. В клас HC2 Телийски вече е шампион, а в HC3 Стефан Стоев с „Хонда Сивик” има 21 т. аванс пред Косьо Йорданов.

Картинг писта “Пауталия” посреща два кръга от Европейския шампионат по Супер мото.

В HC4 шампиона ще определят пилотите на „Джордан Рейсинг” Йордан Тодоров и Александър Димитров с коли „Ситроен Саксо”. Тодор води с 3 точки. В HC5 убедителен шампион стана Павел Шенков с ВАС 2107.

В RC3 шампион е Росен Русев с „Хонда Сивик”, а в RC4 Димитър Божилов със „Ситроен Саксо”. И двамата имат голям аванс пред следващите ги в класирането и не могат да бъдат изместени. В RC5 недостижим е Павлин Русев със „Ситроен Саксо”.

За четвърта поредна година организатор е Автомобилен спортен клуб ДИАМО (Благоевград), Българската федерация по автомобилен спорт със съдействието на община Кюстендил и партньори.

„Цялата подготовка по организацията за старта на планинско „Осогово” вече е към своя край”, заяви Диана Стоянова, организатор на състезанието. „Интересът към състезанието е много голям както от пилоти, така и от фенове, които искат да наблюдават битката в Осоговската планина. Това ме радва и мотивира да се справим максимално добре с организацията. Както винаги има запитвания от пилоти от Гърция и Македония. Надявам се да се получи добро състезание и всички да бъдем удовлетворени, все пак е последният кръг от шампионата на България”, допълни Стоянова.

Официалното откриване е в събота от 12,30 часа на пл. „Велбъжд”. В 14,30 часа започва официалната тренировка, която е в 3 манша. В неделя началото на надпреварата е в 11,00 часа. Зрителите трябва поне час преди стартовете да заемат своите места, тъй като след това се спира движението по трасето.

По същото време картинг писта „Пауталия” в Кюстендил ще е домакин на два кръга от Европейския шампионат по Супер мото и на кръг от Републиканския шампионат за скутери. Организатори са Българската федерация по мотоциклетизъм, с председател Богдан Николов. Програмата предвижда надпревара в два класа от Супер мото- SM Junior и S3 open, и със скутери. И в двата дни от 9,00 са тренировки, като след 11,30 ч. започва битката за полпозишън. Откриването на състезанието е в 13 ч. в събота.

Надпреварата в клас SM Junior и при скутерите е по 15 минути, а в клас S3 open мотористите ще карат 20 мин.

Така Кюстендил ще бъде домакин събота и неделя на две състезания – Планинско Осогово за автомобили и Супер мото.