Тежкоатлетът Йоана Ачова от Дупница смени щангите с учебници по химия и биология след бала си, ще учи медицина

  • Красавицата сияеше за празника си в черно-бял тоалет от две части, призна: Познах роклята на мига, нямах време да тичам по магазините
Готова за купона

Златното момиче на клуба по силов трибой „Марек 13” Йоана Ачова сменя щангите с тежки учебници по химия и биология. Оказа се, че красавицата от Дупница, която се занимава активно със силов трибой, всъщност бленува за бялата престилка и медицината.

”Още от малка си мечтая да бъда лекар и днес това е моята цел. Бъдещите ми планове не са свързани само със спорт. Не бих обърнала гръб на спорта, продължавам да тренирам, но пътят ми е друг. Искам да уча в Медицинския университет в София.

Йоана на сцената с в центъра на Дупница с част от съучениците си

Относно специализацията – интересувам се от психиатрията”, сподели за „Вяра” Ачова. Явно медицината й е в кръвта, тъй като е дъщеря на д-р Силвия Стефанова, баща й Иво Ачов е инженер. „Подготвям се сама, мама само ми дава някои съвети”, уточни обаче Йоана.

Йоана сияе в черно-белия си тоалет.

Тя и съучениците й от гимназия „Христо Ботев” в Дупница 2 дни куфяха за последно като клас в Банско, трупайки скъпи спомени.

„Балът свърши, но хубавото настроение и изживените емоции още не могат да стихнат. Въпреки незабравимите моменти тепърва ми предстои предизвикателство – кандидатстудентски изпити по биология и химия. Стискайте ми палци!”

Противно на традициите, при нея изборът на тоалет за голямата вечер на завършването не е бил драма. Вместо дългите и изтощителни разходки по магазините мечтаната рокля дошла като с магическа пръчка в гардероба й. И точно като в приказките Йоана сияеше на сцената в центъра на Дупница в черно-белия си тоалет от две части, стилен и семпъл, красиво гарниран с орнаменти в горната част.

Относно тоалета тя е категорична, че е решителен човек и познала роклята си от първия миг, в който я видяла, а модната къща я улеснила максимално, като доставила мечтаната дреха само за ден.

„Нямах много време за тичане по магазините за аксесоари, беше като игра, справихме се”, споделя с усмивка тя, а относно спортното си бъдеще очерта: „Ще опитам да съчетавам спорт и учене, но винаги кантарът се накланя на една страна. Няма да имам толкова много време за трениране, но ще поддържам форма и ще участвам на състезания, когато мога. Сигурна съм, че ”Марек” винаги ще има успехи, знам го.”

Йоана завоюва злато още на първото си участие на голямо състезание през април 2016 година. Едва 18-годишна с резултат 50 кг лежанка и 115 кг тяга при жените в категория до 52 кг тя се класира първа на републиканското по силов трибой в Горна Оряховица, с което тогава стартира държавният личен отборен шампионат. В класирането шампион на шампионите тя се нареди на третото място при дамите. Това беше само началото на серия отличия за Йоана, която конкурира по успехи неуморните си съотборници от „Марек 13”.