Зам.-председателят на НС В. Жаблянов: Затварят последните два участъка за подземен добив в Бобов дол, ще освободят около 500 -600 души, къде са решенията на проблемите с въгледобива?

Валери Жаблянов

Община Бобов дол е заплашена да спре да съществува заради безотговорната икономическа политика на правителството, според депутата Валери Жаблянов

Задълбочава се проблемът в Бобов дол с участъците за подземен добив на въглища, каза на пресконференция в пресклуба на БТА в Кюстендил депутатът от “БСП за България” и заместник-председател на НС Валери Жаблянов. Той посочи, че на практика към момента няма никакви решения от страна на Министерството на икономиката за преодоляването на кризисните явления във въгледобива и по-специално в подземния въгледобив.
“Проблемите, които възникнаха в рамките на концесията в Бобов дол не бяха решени по никакъв начин. Правителството бяга от отговорност, както и по отношение на решаването на тежките социални въпроси, които възникват в Бобов дол по този повод”, коментира Жаблянов. Той посочи, че предстои затварянето на последните два участъка в мините в Бобов дол, което е свързано с освобождаване на около 600 души работници. “Градът и общината ще се озоват в тежко социално бедствие. Заплашено е цялото съществуване на общината, в резултат на безотговорна икономическа политика от страна на правителството”, каза Валери Жаблянов.
Според него, е напълно възможно там да се случи и голяма промишлено-индустриална авария. “Трябва ли да загинат хора, за да се констатира, че заради неудовлетворен финансов интерес не са предприети никакви действия”, коментира още Жаблянов. Той посочи, че до момента никой не е направил преглед на концесията, не поставил въпроса за прекратяването й и/или за търсене на нови инвеститори.
Депутатът коментира и друга широко дискутирана тема в Кюстендил, свързана с реконструкцията на централната градска част с европейски средства, на стойност около 5 милиона лева.
“Нормално е да се търси обновление на градските пространства, но не за сметка на традициите и опазването на природата. Изсичането на дървета в централната част на града и унищожаването на зелени площи не може да бъде оправдано с усвояването на никакви средства”, каза Жаблянов и призова ОбС и кмета на Кюстендил да направят необходимото проектът да бъде преработен, ако той включва унищожаване на зелени площи.
Според Жаблянов разговорите в Турция, така както са били проведени от премиера Бойко Борисов, не са дали никаква светлина за развитието на българо-турските отношения. Той коментира и позицията на българската държава, изразена в разговорите с министър-председателя на Македония Зоран Заев, по отношение на предстоящото подписване на договор за дообросъседство с Македония.
За БСП е тревожно обстоятелството, че този договор, както и българската позиция по основни клаузи на договора, не беше конкретизирана и изяснена. Даже напротив, в неуместно интервю, министърът на външните работи Екатерина Захариева допусна признаването на македонския език така, както бил записан в Конституцията на македонската държава. За нас това е въпрос от историческо значение за България, за нашата консолидация и за българското национално самосъзнание и правителството на Борисов няма възможност за отстъпление в тази посока, коментира Жаблянов.
Българската външна политика продължава лошата традиция да следва и да бъде функция на външни интереси на Балканите, коментира още Жаблянов.
Той посочи, че предстоящото председателство на ЕС от България не може да бъде подлагано на риск от фракционни борби в управляващата партия. БСП смята, че смяната на директора на НДК е израз на вътрешно противопостявяне в партия ГЕРБ.