Йонко Гергов оглави читалище „Зора” в Дупница, след 20 г. начело досегашната шефка Силвия Балинова заминава за Америка

Йонко Гергов бе избран за председател на читалището, оглавявано 20 г. от Силвия Балинова

 

Йонко Гергов е новият председател на дупнишкото читалище „Зора 1858”. Гергов бе избран да оглавява настоятелството на най-голямото читалище в община Дупница на общо събрание на културната институция, след като досегашната председателка Силвия Балинова се оттегля. На събранието Балинова официално обяви, че напуска, тъй като заминава за постоянно в САЩ, където съпругът й живее от години.

Изборът бе извършен на общо събрание

Мотивира се още, че вече е горда баба, чака второ внуче и преопределя приоритетите си в полза на своето семейство. Тя се оттегля, след като 20 г. управляваше читалището, в началото като секретар, а впоследствие 5 мандата като председател. „Ще се опитам поне до половината да се доближа до това, което беше Силвия за читалището в последните 20 г. Едва ли има някой, който може да работи толкова пълноценно, както работеше тя, но аз ще се старая да се доближа максимално много. По неволя вече половин година изпълнявах тази длъжност, докато тя беше в Щатите”, каза Йонко Гергов.

Новият председател бе избран при явно гласуване с пълно мнозинство – подкрепен бе от 85 от 86 присъстващи читалищни членове, като имаше само един глас „въздържал се”. Други номинации за поста не бяха направени.

Гергов е адвокат, зам.-председател на Общинския съвет и президент на Ротари клуб в Дупница. В последните 2 мандата бе зам.-председател на читалищното настоятелство и има сериозен опит.

На събранието бе избрано ново настоятелство на читалището за следващите 3 г., преизбрана бе досегашната проверителна комисия и бе гласуван бюджетът за 2018 г.

Очаквайте още по темата