Жители на ул. „Преспа“ и „Райна Княгиня“ в сигнал до в. „Вяра”: Мръсотия от автомивката в сградата на Георги Хаджимладенов се лее пред къщите на самоковци! В сервиза стават пожари, тресе ни страх от взрив на газови бутилки, а общината си изми ръцете

 

  • Живеещите след многобройно подадени жалби: Кметът Вл. Георгиев прати проверка за незаконно строителство, а ние питаме защо тази дейност се извършва в жилищен квартал?!
  • Наемателят на автомивката Евгени Сотиров: Всичко е законно, не ползвам питейна вода, тирове по тази тясна улица не минават
  • Собственикът Хаджимладенов: Знам кой подава сигнали срещу мен, ако продължава да ме тормози, ще му заведа дело

Автоработилница, автомивка и кафене на Георги Хаджимладенов от Самоков тормозят цял квартал в града.

Пред домовете им имало непрекъснато върволица от тирове, масло и мръсотия се изливали по улицата, сигнализираха на редакционните телефони потърпевши граждани. Живеещите на улиците „Преспа“ и „Райна Княгиня“ в Самоков разказват, че от години страдат от наематели на сгради, разположени непосредствено до частните им домове. Причина за недоволството им е, че в сградите, собственост на Георги Хаджимладенов, се помещават гаражи за монтаж, демонтаж и ремонт на газови уредби, както и автомивка, кафене, което се дава под наем по думи на хората, живеещи на посочените улици.

„Имат ли място подобни дейности в жилищен квартал? Не трябва ли да се преместят в индустриалната зона? Имат ли сонда, имат ли инсталации за пречистване, не е ли вредно да се стичат масло и други течности от коли, камиони и тирове по улицата, по която минават деца, майки с колички и т.н.? Имат ли разрешение за тези дейности от РИОСВ, РЗИ?”, питат потърпевши, които пожелаха имената да бъдат запазени в редакцията.

Жителите на улицата се оплакват, че от автомивката постоянно се изливат масла, кал и мръсотия от автомобилите, като питат имат ли собствениците право да извършват тази дейност в жилищни квартали

„На улицата се мият тирове, микробуси и други превозни средства. Мият тирове, а не се знае откъде идват, къде са били преди това и цялата мърсотия се излива на улицата. Масла, кал и всичко останало тече по улицата от камионите, които се мият от автомивката. Имат ли право да извършват такава дейност в жилищен квартал?“ – питат подателите на жалбата срещу обектите. Хората са изпратили писмена жалба и до кмета Владимир Георгиев, в която се казва:

Владимир Георгиев

„Г-н Кмет, след като проведохме устен разговор с Вас в кабинета Ви в общината, сме принудени да подадем писмена жалба, тъй като обстановката на кръстовището на улиците „Преспа“ и „Райна Княгиня“ изобщо не се е променило. А именно – на улицата пред автомивката системно се мият големи товарни автомобили, които затварят улицата и възпрепятстват преминаването по нея както на пешеходци, така и на автомобили, движещи се към блок 37 и 38, къщи и др. Има и сервиз за монтаж и ремонт на газови уредби на автомобили. На няколко пъти сме очевидци на запалване на автомобили. Благодарение бързата намеса на момчетата, работещи там, пожарите бяха потушени с пожарогасители.

Жалбите на самоковци за проблема на двете улици

Трябва ли да се взриви някоя газова бутилка за леки автомобили, за да бъдат взети неотложни мерки за отстраняване на газовия сервиз и отстраняването му в индустриалната зона? Не са спазени нормите и изискванията за монтаж и ремонт на газовите уредби – а именно разстоянията, на които трябва да отстоят от къщи и апартаменти. Настояваме за прекратяване на сбирките в кафенето. Настояваме за твърди мерки и преместване на обектите в индустриалната зона на града. Искрено се надяваме, че ще предприемате действия. Прилагаме колективна жалба с подписка“ – пишат жалбоподателите.

Сигналите са подадени до кмета Владимир Георгиев, до Софийска регионална дирекция за национален строителен контрол, до РИОСВ, до началника на РПУ – Самоков и вестник „Вяра“. Жителите на кв. „Самоково“ и двете улици предоставиха жалби, сигнали, подписка на 48 души срещу това своеволие.

„Докога Хаджимладенов ще си спи на спокойствие в тихата къщичка, а живеещите са длъжни да му търпят нередностите“ – питат хората. „По закон в автомивките не трябва да се мие с питейна вода, трябва да се мие с индустриална, всяка година се прави замерване на шум. От тези обекти се вдига голям шум. Работят и през почивните дни, и следобед, и до късно вечер“ – оплакват се жителите на Самоков. „Кой разреши да се строят обекти и да се стеснява тротоарът?“ – питат хората и предоставиха снимков материал, от който е видно, че върху тротоара е изградена и ограда, която затруднява движението на пешеходците.

„С питейна вода ли се мие? Имат ли водомери – това проверено ли е от „Софийска вода”? Доколкото знаем, отвън не бива да се мие, особено ако няма шахта, която директно да поема течностите. Мръсотията и маслата не трябва да се стичат по улицата “ – споделят подателите на жалбата.

На подадените сигнали до общината е изпратен отговор от администрацията на кмета Владимир Георгиев. Документът е от март месец тази година и е с подписа на инж. Евелина Перфанова. Тя отговаря, че за автомивката и кафенето, част от първия етаж от жилищна сграда по план регулацията на Самоков, собственост на Георги Хаджимладенов, е издадено удостоверение през 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежа. За едноетажната надстройка на съществуващата сграда автомивка и търговски обект с функция разрешение на търговския обект, находящ се в същия имот, е издаден акт за узаконяване през 2002 г. на името на собственика на имота“ – пише в отговора на община Самоков. Общината ги уведомява, че няма основание за намеса по случая, тъй като не се касае за незаконно строителство и общината счита образуваната преписка за приключена. През годините обаче са съставени два акта, а и питането е защо в отговора се посочва мотив незаконно строителство, след като сигналът и жалбите са подадени за дейност, която трябва да се намира в индустриална зона. „Не става въпрос за незаконно строителство, общината си измива ръцете, защо? Тази дейност трябва да се развива в индустриална зона, а не по улиците в жилищни квартали“ – питат жалбоподателите и допълват: „Ако помещенията са отдадени под наем плаща ли се данък в общината”. Според потърпевшите не са предприети адекватни действия, затова подадоха сигнал до в. “Вяра“, изпращат сигнал и в екоминистерството. Ще бъдат уведомени и други институции и ще се предизвикат проверки на място от страна на отговорните лица и контролни органи.

Потърсихме за коментар на самия обект собственика Георги Хаджимладенов, но не беше открит. Намерихме наемателя на автомивката Евгени Сотиров, показа ни обектите, шахтите, сондите, кладенеца и всички необходими документи за дейността. В отговор на въпросите на хората, които живеят в квартала, той заяви следното: “Всичко ми е законно, автомивката е с всички необходими документи. Имаме си акт 16 на цялата сграда. Имам си собствен водоизточник, имаме кладенец с помпа, всичко ни е регистрирано. Елате да видите, ето я цистерната, която отива в машината, имам два утайника, ето ви и документите. Питейна вода изобщо не се използва. Съседното хале до мен си е работно, то извършва работна дейност. А с какви документи разполага, аз не мога да ви кажа. Въпросното цитирано заведение не функционира отпреди много години, то не е кръчма, а сме го преобразували в помещение за отдих. Относно сигнала, че тук се мият тирове, това не отговаря на истината. Първото, което е проблемно, че улицата е много тясна и тир не може да влезе, вие не виждате ли? На българина всичко му пречи, когато те вижда, че работиш честно“ – сподели Сотиров.

По-късно се свързахме и със собственика на сградата Георги Хаджимладенов, който коментира: “Познавам добре човека, които подава системно сигнали до всички институции срещу мен. Преди месец ми беше направена проверка от страна на община, полиция и какви ли не институции. Проверяваха ми всички необходими документи – дали имам акт 16, или нямам, касови апарати. Всички служители се убедиха, че имам необходимите документи и всичко е законно.

Непрекъснато се упражнява тормоз върху мен още от 2002 г. Защо, питам аз? Ако този тормоз продължава върху мен от въпросното лице, подало сигнала, аз ще му заведа дело. Преди един месец същото лице се е обаждал на 112. Посочил е, че на улицата чакала кола за миене и имало предпоставка за ПТП. Дойдоха служители от МВР и се възмутиха от фалшивия сигнал относно „предпоставка за ПТП“. Беше предупреден от тях, че при подобен сигнал ще си заплаща разходите за горивото. Всеки иска в днешно време да преживее. Тия млади хора имат семейства, какво да правят, безработни ли трябва да са, гладни ли трябва да стоят? Трябва ли да напуснат страната? Преди време подаваше сигнали, че съм изчуквал коли, тряскал съм му и съм му пречил. Изнесох се от там, започнах работа на друго място и пак му преча”, сподели Хаджимладенов.