Рекорд! Над 2 000 буркана с мед за здраве освещават в дупнишката черква „Св. Георги Победоносец”

 

Учителката Цветанка Димитрова: Баба ми вземаше от този мед с памуче и правеше кръстче на лицето на детето, когато има проблем

Медът лекува, а осветеният – още повече, като децата са неразположени, смесвам малко масчица и медец и ги разтривам, сподели 70-годишна жена

 

28-06-01-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8
Стоян Кадийски

Над 2 000 буркана с мед ще бъдат осветени по случай празника Св. Харалампий в черквата „Св. Георги Победоносец” в Дупница днес. В последните дни стотици дупничани идват в катедралния храм на града, за да оставят бурканчета с пчелния еликсир. Вчера хора от персонала на църквата приемаха стъклените съдинки с пчелния продукт в кръщелната, а след това ги складираха в олтара за предстоящото освещаване. Медът по принцип лекува, а осветеният – още повече. Харалампий е бил християнският светец лечител, лекувал е с мед и затова на 10 февруари свещениците в православните църкви освещават мед. Ритуалът е за здраве и струва 1 лв., като цените не са променяни с години.

28-06-01-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b0
Василка Недева

„Само за 2 дни приехме над 2000 буркана с мед. Тая година са повече от миналата поне с 500 буркана”, каза свещопродавачката Василка Недева.

„Всяка година си донасям мед за освещаване тук. Помага ни, особено, когато имаме здравословен проблем. Давам даже и на малките деца. Като са неразположени, смесвам малко масчица и медец, поразтрия ги и помага, много помага”, сподели 70-годишна дупничанка, която настоя да остане анонимна.

28-06-01-1
Над 2 000 буркана с мед за освещаване бяха оставени в олтара на черквата „Св. Георги Победоносец”

28-06-01-0

„Това е една много хубава традиция, и то чисто българска. Хубаво е в тия времена, когато все се надяваме на някаква подкрепа, да си мислим, че св. Харалампий ще помогне за подобряване на здравето на човека. Давам от осветения мед предимно на моите внученца, с надежда, че като си хапнат от този мед, ще бъдат много по-силни, бодри. Мисля, че и на мен ми помага. От години донасям мед за освещаване. Може би от 30 години, това беше традиция на баба ми, на майка ми. Спомням си, че баба ми вземаше от този мед с памуче или директно с пръста и правеше кръстче на лицето на детето, когато има проблем”, сподели Цветанка Димитрова, която години наред беше учителка в региона.

„Без мед няма живот, без пчелата и човекът умира. Ако няма пчели, няма да има и хора, няма да има живот. Загинат ли пчелите, загиват и хората. И друго нещо искам да кажа – не само мед, а и семената, които се посяват пролетно време, трябва да се освещават. Никога не трябва да садим арпаджик, чесън, домати, спанак, каквото и да било, без да се осветят семките. Това задължително трябва да се направи тук, в черквата. И тогава вече няма да има болести. Не бива да ядем круши, праскови, сливи, докато не се осветят. Сега освен меда освещаваме само гроздето на 1 септември, както и водата, и житото. Преди няколко години от София дойдоха едни много културни, интелигентни хора и донесоха всички семена – в едни сандъчета бяха, и като ги осветиха, ги занесоха на Фролош да ги сеят, там имат вила. Викат: „Това не се сади, без да се освети”. Хората трябва да го знаят това нещо”, обясни готвачът на курбаните в черквата Стоян Кадийски, който вчера помагаше с приемането на бурканите с мед за освещаване.

В черквата „Покров на св. Богородица” до вчера бяха донесени около 350 буркана с мед. И тази година в деня на св. Харалампий, когато се почита и св. Валентина, след празничната литургия в храма „Св. Георги Победоносец” ще има литийно шествие до Джамията в центъра на града, ще бъде извършен водосвет за здраве на дупничани. Водосветът се прави там, тъй като на мястото на Джамията, използвана от години като художествена галерия, преди векове е имало православен храм.