Жители на Говедарци: Георги Тасев изсипа цял самосвал с фекалии пред домовете ни, кравефермата отрови живота ни, а кметовете Георгиев и Шуманов стоят със скръстени ръце

  •  Представилият се за собственик Г. Тасев: Всичко е законно, не замърсявам селото, капакът на камиона се счупи, но почистих

Законна ли е кравефермата на Георги Тасев с десетки крави, която ни тормози от години и затрупва с тор улиците на самоковското село, питат ужасени жителите на Говедарци в сигнал до редакцията.

Владимир Георгиев
Георги Шуманов

По думите им въпреки десетките оплаквания кметът на Самоков Владимир Георгиев и на Говедарци Георги Шуманов не вземат мерки.

По неофициална информация обаче собственик на фермата е Г. Шуманова от Говедарци. Сградата, в която се отглеждали животните, е закупена през 2013 г.

Според слуховете, които се носят между местните, около кравефермата имало изградени незаконни постройки и е била издадена заповед от общинския кмет за събарянето им. Потърпевшите твърдят, че миризмата, която се носи от обора в бившия стопански двор, е непоносима. В селото се притесняват да не избухване епидемия, тъй като по улиците се стичат реки от фекалии и мръсни води. Преди една година около 50 души от селото са изпратили жалби с подписи до кмета на община Самоков Владимир Георгиев, Областната администрация на София област, Регионалната здравна инспекция, Регионалната инспекция по околна среда и водите, Басейнова дирекция – Дунавски район, Областна дирекция по безопасност на храните, Главна инспекция по труда, но по техни думи до ден днешен мерки не са взети. Вчера отново изпратили жалби до институции, включително и до председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева, до кмета на община Самоков Владимир Георгиев, след като изпаднали в ужас от вида на улицата си, засипана от животински фекалии. Миризливите дири водели от двора на бившето ТКЗС – посока почивните станции. Хората изпратиха и снимков материал на самоковския градоначалник с покана да дойде лично, за да се запознае със ситуацията на място. Помолили за цистерна, която да измие улицата. Жители подадоха сигнала до „Вяра“, придружен със снимков материал, и апел за помощ. Публикуваме сигнала, подаден до в. „Вяра“:

“Вчера забелязахме водач на камион – самосвал „Газка“, на име Георги Тасев, която разпиля за пореден път по цялата улица „Васил Коларов“  купища с животински тор от крави пред къщите ни в продължение на 2 км до почивните бази и хотели в покрайнините на Говедарци. Неизвестно за нас лице вероятно през изминалата нощ е отбило бара с вода от полето в опит да почисти улицата, но не е измита. Тасев извозва ежедневно и изхвърля произволно по няколко курса фекалии върху общински и частни земи. Цялото землище на селото е затрупано с оборски тор от стопанина на краварника. Тази година същото лице на 04.01.2017 г. изсипа до къщата, в която живея, няколко камиона фекалии и въпреки предписания и извършена проверка стоят и до днес. През изминалата 2016 г. същото лице разтоварваше купища оборски тор в изоставени и порутени сгради откъм ул. “13-а“. От същия този краварник постоянно влизат и излизат над десет отвързани кучета, които лаят денонощно и обикалят отвързани улиците на селото. Неразбираемо е, че при извършената проверка през месец януари тази година в присъствието на общински служители и селския кмет Георги Шуманов не са установени безстопанствени кучета“ – се казва в сигнала.

В жалбата си до кмета на Самоков Владимир Георгиев 47 жители настояват освен улицата да се измие из основи, да се приберат и безстопанствените кучета. „На какво основание собствениците на сградата я използват за краварник и какви санитарно-хигиенни изисквания са спазени, след като се намира в непосредствена близост до жилищни квартали. Спрете незаконното замърсяването на общинските и частни земи в с. Говедарци. Спрете дейността на краварника, която се извършва в непосредствена близост до урбанизирана територия в курортно селище Говедарци. За нас е недопустимо това нещо да се случва в 21- век“ – пишат хората в жалбата си до градоначалника.

Тъй като имотът се намира в самото село, а според закона животните трябва да се гледат извън границите на населеното място, хората питат институциите ще предприемат ли адекватни действия. Ще се преместят ли животните извън селото? Ще бъдат ли издадени актове? Общинската власт в Самоков докога ще е със скръстени ръце и няма да има воля да се справи с проблема, тормозещ жителите на Говедарци и стотици туристи, питат потърпевши. „Вече сме отчаяни от безразличието на местния кмет Георги Шуманов, толкова разчитахме да ни помага, а какво се случва – оставя туристическото ни село да тъне в мърсотия. Това е срамно, млад човек е, трябва да е инициативен“ – споделиха хора от село Говедарци, пожелали анонимност. Имената им обаче се пазят в редакцията ни.

Веднага се свързахме със споменатия в сигнала Георги Тасев. Той заяви, че пространството около почивните станции не се замърсява от него. „Аз имам определено място, където си изхвърлям тора. Изкарвам го и после го карам по нивите. Идват камиони и го продавам. Вчера по пътя проблемът стана случайно, счупи се капакът на камиона отзад и изпаднаха фекалии. Но аз всичко съм изчистил, снощи чистих до 12 часа, даже пуснах реката по асфалта и всичко съм направил както трябва. Това стана случайно. Кравефермата е законна, имам всякакви документи и се води на мое име. Имаме си пастири, животните не са безстопанствени. Хората са озлобени и при мен също има информация за жалби. Имаше жалби от хората, които живеят в къщите около мен. Пращат ми проверки откъде ли не и всички установяват, че фермата ми е законна. Нямам съставени актове от проверките. Много е трудно на днешно време да си животновъд. 24 часа си на терен. Парите не стигат, евросубсидията отива само за храна на животните. Въпреки трудностите имам намерение да направя още една кравеферма“ – сподели за в. “Вяра“ Георги Тасев.