Шефът на ДПС в Сандански Аспарух Костадинов-Пухи се шири в 3-етажна лукс вила в Попина лъка, построил си я сам

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Filed under: Сандански |

 

Зетят на зам.-кмета на общината Васил Бабалев изградил и кооперация до пазара

 В луксозна 3-етажна вила отдъхва след бурните политически страсти общинският съветник и председател на ДПС в община Сандански Аспарух Костадинов-Пухи. Вилата се намира в живописната местност Попина лъка, на 18 км от курортния град. В близост до нея е известната вила „Водопада”, както и забележителният Дяволски водопад, с височина на пада 15 м.

145-01-44 Puhi-vila-3 copyВилата на съветника от „Евророма”, който направи рязък завой и пристана на ДПС, е построена на мястото на парцел, закупен от стари граждани на Сандански. Построена е преди няколко години след края на активния летен сезон, т.е. за една есен, от основи до покрив и ключ, коментират санданчани! Нали Пухи си има собствена строителна фирма! Какъв му е проблемът да построи просторна сграда за отдих на семейството? От проверката става ясно, че вилата е узаконена в кратки срокове по съответния канален ред!

145-01-044 VASIL BABALEVАспарух Костадинов-Пухи е и спортист и запален планинар, уверяват санданчани. Може би и затова на заседания на ОбС Аспарух е особено активен, особено по въпросите за спорта, строителството и обсъждане на имоти. Той възпитавал и децата си на спорт и туризъм. За отдиха на самите му деца пък се грижила майка му Наташа, която прекарвала цяло лято с внуците си в планината – на чист въздух и слънце.

MINOLTA DIGITAL CAMERAВсички в града знаят, че Аспарух Костадинов е зет на зам.-кмета на община Сандански Васил Бабалев. В Сандански обаче той живее отделно от тъста си в жилищна кооперация, построена също от неговата строителна фирма. Кооперацията се намира край реката, в близост до пазара.

MINOLTA DIGITAL CAMERAДПС лидерът е брат на застреляния през 2004 г. Костадин Костадинов-Динко в близост до НДК. 30-годишният брат на Пухи намерил смъртта си по погрешка, твърдят ченгета. Според версия на полицията той е бил близък до Яне Янев – лидера на РЗС. Сред коментарите се прокрадват и такива, които лансират версията, че куршумът е бил предназначен за Янев. Сега брат му Аспарух Костадинов, който смени на поста дългогодишната председателка на ДПС в Сандански Пакезе Джамбазова, е бил в топли отношения с Яне. Той фигурира почти във всички търговски регистри на фирми с участие на лидера на РЗС. Пухи е съсобственик и на новия бизнес център в Сандански. Заедно с него фигурират имената и на бившия съдия от РС-Сандански Илия Янев, проектанта Здравко Попов и търговеца Иван Дуков. Костадинов е близък и на съдия Янев, който пък е дясната ръка на съименника му политик. Четиримата предприемачи са новите „олигарси” на Сандански, твърдят в града.

На последните избори за Европарламент ДПС лидерът на район Сандански Аспарух Костадинов бе уличен в купуване на гласове в циганската махала. Общинският съветник, избран от листата на партия „Евророма”, преди да оглави партията на Местан, е агитирал предизборно в ромската махала, предлагайки по 20 лева на човек за правилно гласуване. Пухи обащавал на ромите да ги уреди с работа по програми за временната заетост и че след изборите на многолюдните фамилии приоритетно ще се изплащат детски надбавки, без да им се създават пречки при попълването на декларациите пред социалните служители. Той е уверявал още, че за да стане това, с протекцията на ДПС ще се назначи специален човек, който ще се грижи за по-бързото придвижване на документацията. Пухи е агитирил и с предизборни материали, оставяни пред входовете на къщите в горния край на махалата. Там са основните нарушения, които са описани в сигнал на гражданин на Сандански, адресиран до РУП-Сандански. В него са твърди и че с цел да мотивира електората си, Пухи обещавал да извърши част от плащанията на тока на хората.

Напълно е възможно Пухи да е обещавал да плати тока на ромите, с чиито гласове стана общински съветник от партия „Евророма”, коментираха по този повод в Сандански. Ще припомним, че на всички избори в циганската махала на града се завихрят скандали с купуване на гласове. Според тях този няма да бъде единствен, понеже битката е ожесточена.

Това бе и поводът от бивши съпартийци Аспарух Костадинов и Тони Ангелов да станат най-големите врагове.

Аспарух Костадинов и Тони Ангелов влязоха в местния парламент като членове на една партия. Тони (по прякор Денис) е лидер на ПП „Евророма“, а Аспарух Костадинов-Пухи – втори в листата на същата партия. Днес вече те са разделени и са врагове, тъй като се борят за гласовете на хората от циганския квартал в града и живеещите в селата на община Сандански. Санданчани наричаха Коалиция за България на местните избори „Коалиция за баницата“. Аспарух Костадинов има висше образование и собствена строителна фирма, а Тони Ангелов работи към общината и отговаря за чистотата, заедно с Юлиян Динев, известен с прякор Маслинката. На  местните избори, когато председател на ОбС беше Иван Туджаров, „Евророма“ успя да вкара 7 общински съветници от цигански произход, за което се водиха съдебни дела в ОС – Благоевград. Имаше доказателства за големи нарушения – купуване на гласове и недостиг на бюлетини. Съдът отмени резултатите и насрочи нови избори за местен парламент, в който влязоха само двамата от партията на Цветелин Кънчев. Тогава ДПС загуби и нямаше представител в ОбС въпреки упоритата работа на лидера – медицинската сестра Пакидзе Джамбазова. Сега лидерското място на Пакидзе се заема от Аспарух Костадинов, който през м. февруари т.г. премина в ДПС и е номер 1 в листата на движението. Пакидзе работи в село Илинденци, където хората я познават като лидер на ДПС за община Струмяни.

Тони Ангелов пък камандва работниците към общината, извършващи ремонтни дейност и поддържащи чистотата. Той винаги защитава циганите от квартала и се държи добре с всички граждани.

Разправията между бившите съпартийци ескалира на сесията на местния парламент в края на м. май – три дни след евроизборите в курортния град и в страната. Пред слисаните общински съветници и гости на заседанието хвърчаха обвинения за купени гласове, назначени или уволнени хора преди самия вот, за лица, които купували гласове, за пари, баници, за обещани ремонти и т.н…. Самият Тони Ангелов, явно огорчен от изборния резултат и най-вече от „изневярата” на Пухи, заплаши, че на следващата сесия ще докара роми в залата на Общинския съвет…

Така и стана. На сесията на 26 юни той докара тридесетина роми, но Пухи така и не се появи, като на сесията се спомена, че бил в Дубай, вероятно като награда от ДПС за добре свършена работа.

„Той в Турция ли е, в Дубай ли е, или умишлено се крие, не знам. Но това тук са хората, които в деня на изборите обикаляха както за мене, така и за кмета Тотев, за благото на всички роми. А Пухи да си подаде оставката. Докато имаме мандат – на всяка една сесия ще увеличаваме хората. Друг начин няма. Ако някой циганин седеше до мен като съветник тук и му поискам оставката, щеше да я даде, ама Пухи не е циганин, а е мангасар, чист мангасар…”, бе диагнозата на Тони Ангелов за бившия съпартиец. „Той е председател на ДПС и трябва да се откаже, да освободи мястото – нека се кандидатира на следващите избори и тогава да влезе от ДПС, препоръча му съветникът

„Аз казах на моите хора, когато за празника Гергьовден пеяха Бони, Софи Маринова – гласувайте по съвест, само да не е за ДПС. Пухи обикаляше къщите и заявяваше, че сме заедно. Гласовете ги немат от ромите, а 700 българи се продадоха за ДПС. Той големи подаръци правеше – баластри, цимент… но си взе коловете и мрежата – дарение за гробищата – гласовете ги немаше от там и си ги взе дарението”, каза още Тони Ангелов.

„Недоволен е, че загуби изборите! Не може да се примири, че вече не е лидер на ромите, а има вече друг лидер. Това е Юлиян Маслинката Други проблеми няма, проблем е, че хората вече не го искат”. Така пък Аспарух Костадинов-Пухи обясни пред в. „Вяра” ситуацията с Тони Ангелов и ромските избиратели в Сандански.

Конфликтът между двамата бивши колеги стана повод за дискусии и в Общинския съвет. Съветникът от БСП Андон Ризов обясни, че в случая става въпрос за конфликт на интереси. „Костадинов представлява в ОбС „Евророма” и сега трябва да се определи в края на краищата чий съветник е. Не може да представлява две партии”, посочи Андон Ризов. Той характеризира поведението на Костадинов като неморално и цинично.

„Докато няма официално писмено заявление, той представлява „Евророма”, обясни председателят на ОбС Атанас Стоянов. „Ще представлявам интересите на ДПС!”, категоричен бе Аспарух Костадинов. Той обаче обяви, че гласува като независим. Така независимите общински съветници в ОбС – Сандански могат да станат трима: Емил Терзийски, Живко Иванов и Аспарух Костадинов.

Докъде ще се стигне конфликтът между двамата, докога и колко роми ще ще трябва да докара в местния парламент Тони Ангелов, за да принуди Пухи да напусне, не е ясно. Ясен факт в нашенската действителност обаче е хамелеонската същност на редица български политици – и на най-ниско, и на най-високо ниво в йерархията на властта. Важен е келепирът, както се изразяваше един герой на Алеко Константинов. А келепирът явно е много съблазнителен, щом 700 българи от Сандански, по думите на Тони Ангелов, са се полакомили да гласуват за ДПС.

 

Снимки:

1 Аспарух Костадинов

2 Вилата на Аспарух Костадинов-Пухи

3 Васил Бабалев

4 Андон Ризов

5 Атанас Стоянов