Скандал в селата Забел и Зелениград! Трънчани отказват да пият вода от водоноските на ВиК -имало песок, искат си урана от чешмата

Жителите на трънските села Забел и Зелениград са категорични, че не използват водата от двете водоноски, които ВиК-Перник им докара, за да не пият вода с радиация. Хората от двете населени места са на мнение, че водоноските не отговарят на необходимите изисквания, така че да могат да се използват от тях.

От края на месец юли на площадите в двете села са поставени водоноски, от които местното население да си налива вода за питейни нужди. Мярката беше предприета по разпореждане на Регионална здравна инспекция-Перник след като Националният център по радиобиология и радиационна защита констатира по-висока обща алфа активност в питейната вода на Зелениград и Забел. Още тогава директорът на ВиК-Перник инженер Иван Витанов уточни, че показателите сочат 0,584 бекерела на литър /Bq/L/ при норма до 0,03 Bq/L във водата на село Забел и алфа активност 0,585 Bq/L при норма до 0,03 Bq/L във водата на село Зелениград.

Освен поставените водоноски, които към днешна дата не са пломбирани, а са затворени с въжета, на кметствата в селата са залепени уведомления от РЗИ-Перник за констатираните завишени стойности на алфа активност във водата от обществените чешми. До тях е залепено и съобщение от Община Трън, което гласи, че питейната вода е ограничена за използване на питейни нужди и приготвяне на храна с нея. Става ясно, че живителната течност от чешмите може да се използва само за миене и къпане.

Водата във водоноските се сменя през няколко дни от служители на ВиК-Перник. Въпреки това местните жители нямат доверие на съоръженията и водата в нея. Хората продължават да пият вода от чешмите си, като единствено една жена в село Забел си точи от водоноските.

„В цистерната, у кофата песок имаше, като утайка. Въобще не съм питала работниците. Само една жена точи. Пием си от чешмите. Имаме си тука една чешмичка, сутринта ходих.“, каза баба Лада от Забел. Тя мислила, че водата е минерална, но служителите на ВиК и отговорили, че тя се пълни от пречиствателната станция на пернишкия язовир „Студена“.

Кметският наместник на селото пък не идва често в Забел. „Тя много не дохажда. Все казва: Аз Забел го мразим и много не дохажда. Ако има нещо нужда тя на една приятелка се обади. Никой не обяснява… Така сме като овце.“, каза баба Цветанка.

Друг жител на Забел пък каза, че водоноската е докарана преди около 10 дни, но никой не е обяснил нищо за нея. „Никой нищо не ти казва. Казаха по телевизията и вестниците, че във водата на Зелениград и Забел има уран. Ние си пиеме от нея, но откъде да пием? От това нещо?! Това може да е налято от Струма. Идва някакъв с кран, сваля, заминава си и това. Тука има дупка, а тука нито има пломба… Това трябва да е пломбирано, за да може никой да не го отваря.“, сподели Рангел.

В съседното село Зелениград също е поставена водоноска, но местните жители не си наливат вода от нея. Освен това за своя сметка те са правили две проби на водата от чешмите им в лаборатория. Последната проба е направена преди около един месец. Резултатите и от двете проби са показали, че живителната течност в Зелениград е годна за пиене.

„Правили сме изследване в лицензирани лаборатории точно коя не мога да ви кажа. Две проби сме правили и те показват, че няма завишение на нормите.“, каза местна жителка от селото. Заедно с нея и други зелениградчани недоумяват защо пробите от РЗИ доказват обратното. Хората не използват водоноската, а като причина поясняват, че тя не е обозначена какво има в нея, не е пломбирана и не се знае откъде е водата. „Сега не е запечатана само е вързана с връзка. Водата става за къпане и миене, но въпросът е защо има такива разминавания в показателите. Ще питаме официално властите какво става.“, каза още местната жителка. Водоноската е била пломбирана предния път, защото зелениградчани повдигнали въпроса пред служителите на ВиК, които докарали съоръжението. Местните повдигнаха и въпроса със захранването на половината от град Трън с вода от Зелениград. Те попитаха защо и трънчани не са на водоноски.

От Община Трън обясниха, че не осъществяват контрол върху водоноските, които са собственост на ВиК. Единственото, което могат да направят от общинската администрация е да сигнализират водопреносното дружество при евентуален проблем в селата. „По принцип основният контрол е на ВиК-Перник. Те си ги пълнят, те си ги пломбират, те си ги докарват и следят дните, в които трябва да се сменя водата. Ние контактуваме непрекъснато с тях, така че за момента нямаме проблем. Не са оплаквали жители, нито имам информация от кметския наместник да има някакъв проблем.“, каза временно изпълняващата длъжността кмет на Община Трън Цветислава Цветкова.

 

 

 

 

Zapadno.com