С изложба на 49 творби от колекцията й Графичната база в Самоков чества 44-ти ЧРД, дългогодишният шеф Гено Генев: 

Пазим първата графична преса, внесена от Никола Карастоянов

 

Графичната база в Самоков чества 44 години от създаването си с изложба в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“. Експонирани са 49 творби от колекцията й. Литографските произведения са подбрани, описани и подготвени за изложбата от уредниците Невена Митрева, Л. Николов и художника Радослав Генев, който заедно с уредника Сл. Докузов подредиха изложбата в първа зала на художествената ни галерия “Проф. В. Захариев”.

На откриването на изложбата гост беше и академик Светлин Русев. Директорът на музея Веселин Хаджиангелов приветства гостите.

За историята на Графичната база разказа Гено Генев, който беше неин шеф дълги години и има голям принос за развитието й: „Графичната база в Самоков съществува от април 1973 г. Тя е създадена по инициативата на самоковския художник Зафир Йончев, с подкрепата на Христо поп Христов. Благодарение на съществуването на Графичната база днес в Музея на града, където се пази първата графична преса, внесена от Никола Карастоянов, възрожденските щампи съжителстват с една от най-богатите колекции на модерна българска гарфика. Атмосферата на реставрираната Есова къща, запазила дъха и красотата на възрожденската епоха, допринася за хармонията между традиция и съвременност. Съществуването на графичната база е пример за партньорство между творческа организация от национален мащаб като СБХ и кметството на един отделен град“ – посочи Генев.
„Ентусиазмът на Зефо Йончев запали искрата за работа на много художници. Първите бяха Наум Хаджимладенов, Васил Чакъров, Христофор Пейчев, Т. Атанасов от Бургас, Светлин Русев – председател на СБХ. По това време базата се намираше зад Полицията срещу Музикалната школа, а домакин беше винаги любезният бай Боре Филчев-Мустако. Художникът Любен Стоев, който беше завършил Дрезденската академия – графика, доведе на гости известния немски печатар Роланд Ерхард, завеждаш графичния кабинет на академията. В годините 1975-1979-а работата в базата се увеличи многократно и се наложи да се вземе още един човек, а именно – Иво Масларски. В този период се работеше с много известни художници: Дечко Узунов, Найден Петков, Светлин Русев, Петър Чуклев, Петър Брайов, Румен Скорчев, Любомир Йорданов и още много други“ – разказа Гено Генев.
В този 44-годишен период в Графичната база са работили над 300 художници, в това число и чужденци от Германия, Италия, Франция, САЩ, Япония, Русия, Куба, Чили, Норвегия, Холандия. През 2007 г. се направи основен ремонт на базата от общината и “Красива България”, като се направи малка галерия в двора. Така се получи едно пространство за изложби през лятото. Първата изложба беше в чест на Зафир Йончев, следващата бе на американка от самоковски произход – Надин Цанов, фотографската изложба на Георги Субев.