Царският готвач Стефан Величков наготви 6 казана курбан за 110-ия юбилей на енорийския храм в самоковското село Марица, Ирина Куртева омеси питка

Васил Петров стана помощник-огняр, местните жители накълцаха пет овце и зеленчуците за чорбата

Жителите на самоковското село Марица тържествено отбелязаха 110-годишнината от освещаването на новия енорийски храм “Успение на Пресвета Богородица”.

Мъжете нарязаха месото

Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Станислав Иванов от столичния храм “Света Петка”. В двора бе приготвен 500 л курбан в шест казана от царския готвач Стефан Величков, който от 24 години работи в кухнята на двореца “Царска Бистрица” в курорта Боровец. Негов помощник-огняр пък бе Васил Петров, а за нарязването на месото от петте овце, дарени от местни християни, както и за зеленчуците и подправките, се погрижиха десетки мъже и жени от селото.

Водосветът бе отслужен от отец Станислав Иванов

Курбанът бе осветен от отец Станислав и раздаден на присъстващите. На празничната църковна служба и курбана присъства и кметицата на селото Теменужка Димитрова, която се поръси със светена вода за здраве и се помоли пред иконата на успението на Божията Майка.

Бе раздаден курбан 500 литра


Заслуга за организирането на юбилейното църковно тържество е на Мария Бранкова и Стойчо Стоянов, както и на Ирина Куртева, която специално за празника бе омесила вкусна погача.