БГ военни пренасяли тайни на НАТО на флашки, няма обаче вреди за националната сигурност

Красимир Каракачанов

Български военни са разнасяли секретна информация на НАТО, записана на флашки. Това се е случило във вертолетната база на Военновъздушните сили в Крумово.

Случаят е описан в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който правителството одобри в сряда по предложение на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

От нерегламентираното разнасяне на секретна информация на флашки не са настъпили вреди за националната сигурност или тази на съюзниците ни в НАТО, твърди докладът.

20% е вече недостигът на войници и офицери в армията, констатира още докладът на Каракачанов. Най-големи са липсите на войници за сухопътните войски – там недостигът стига 30% от щатовете.

Заради това вицепремиерът предлага от следващата година да бъдат увеличени заплатите на военните. В момента при 460 лв. минимална работна заплата основната във въоръжените сили е изостанала на 380 лв. Въпреки недостига на войници обаче армията била способна да осигури националната сигурност и да изпълнява задачите си, твърди докладът на Каракачанов.