Горящ мерцедес на косъм да вдигне във въздуха кметството на Шишковци, управникът К. Терзийски и доброволци го загасиха с метли и туби с вода

 

Говорителката на МВР Катя Табачка се включи в открития урок по народни танци на хореографа Ангелина Арбова

Мерцедес пламна до кметството на кюстендилското село Шишковци по време на международния фолклорен фестивал „Балканска черга“. „Собственикът на автомобил „Мерцедес“ кюстендилска регистрация да се яви веднага пред входа на кметството! В момента там гори, има реална опасност колата да се взриви.“ С този тревожен призив, отправен от сцената на фестивала, кметът на с. Шишковци Климент Терзийски успя да предотврати нещастен инцидент с непредвидими последици.

Буквално пред входа на кметството, под стълбите, които водят към кабинета на селския началник, около 13 часа се появи гъст дим, тръгнаха и пламъци. Кметът Терзийски успя за нула време да организира група местни мъже. С подръчни инструменти, включително метли, доброволците за броени минути задушиха пламъците. Няколко туби с вода сложиха край на лумналия огън.

Вероятно някой е хвърлил незагасен фас в сухата трева пред сградата, коментираха участниците в организираната от кмета Климент Терзийски спешна противопожарна акция. След щастливата развръзка застрашеният автомобил и още няколко спрели пред кметството бяха изтеглени на определените за паркиране места в района на жп спирката на с. Шишковци.

Същевременно хореографът Ангелина Арбова, която има заедно с детски танцов ансамбъл „Струмянче“ сертификат от Гинес за участие в най-дългото хоро в света, направи първия открит урок по народни танци в седмото издание на международния фестивал „Балканска черга“ в с. Шишковци.

Майсторката на българските народни танци, възпитаник на ЮЗУ „Неофит Рилски“, събра в залата на шишковското читалище „Владимир Димитров – Майстора“ десетки малки и големи мераклии да научат или усъвършенстват уменията си в игрохорството. Сред тях беше и говорителят на Областната дирекция на МВР Катя Табачка. „Любимото ми хоро е кюстендилското селско“, призна пред „Вяра“ Табачка. В дните на фестивала от 22 до 24 септември имаше близо 500 участници от България, Република Сърбия и Македония – танцьори, певци, майстори на занаяти, на баници и други печива. Акцент в представянето на занаятите от Кюстендилско бяха шевиците.