Директорката на СУ „Неофит Рилски” Елеонора Барякова грабна приза „Будител на годината” 2017 в Банско, кметът Икономов й връчи наградата

С тържествено честване пред емблематичния паметник на един от първите и най-значими български просветители – Паисий Хилендарски, Банско отбеляза Деня на будителите.

Дал на България големи имена като Хаджи Вълчо и Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Тома Вишанов и Димитър Молеров, Радон Тодев и Мария Тодева, Димитър Фурнаджиев и Никола Вапцаров, обществеността на малкия планински град с гордост поднесе своите венци и цветя в подножието на монумента, издигнат в памет на Хилендарския монах.

По традиция всяка година на празника се обявява името на будителя на община Банско. Тази година журито определи званието „Будител на годината 2017” да бъде присъдено на Елеонора Барякова – директор на СУ „Неофит Рилски”. Отличието – почетен знак на кмета – й бе връчено лично от градоначалника Георги Икономов, който поздрави нея и всички присъстващи. Елеонора Барякова е дългогодишен и обичан учител по български език и литература в ПГЕЕ, чийто труд отдавна е надхвърлил границите на училището. Успехите на нейните ученици, поетичното й творчество, получило признанието на редица литературни конкурси, откритите уроци по родолюбие, активното й участие в културния живот на Банско са само малка част от нейната дейност като литератор, поет, учител, общественик и будител на своето време. Първата й стихосбирка носи романтичното заглавие „Вълшебство”.