Пръстенарката Ивелина Каймаканова благослови Шипочан, кметът Здравко Пенев: Надявам се на европейски пари, имаме проект за съсипаното от наводнението речно корито

 

Пръстенарки наричаха за здраве и берекет в самоковското село Шипочан. „2017 г. беше берекетна, само наводнението ни разтревожи много. Всеки, който беше боднал нещо, даде уражай. Наводнението обаче съсипа къщи, улицата и коритото на реката. Още от 2007г. имам проект за възстановяване на коритото, но движение по него няма. Надявам се да се насочат към нас европейски средства“ – сподели пред „Вяра“ кметът на Шипочан Здравко Пенев. „За новата година пожелавам на всички здраве и берекет!“ – пожела той.

Тази година пръстенарка беше Ивелина Каймаканова. Тя има братовчеди в Шипочане и се съгласила да води Васильовден. Ученичка е в ПГ „Константин Фотинов“, тази година е в 12-и клас в природо-математическа паралела. Има немерение да кандидатства в Техническия университет.

„Селото е много хубаво, много спокойно, с много хубава природа“ – сподели впечатленията си пред в. „Вяра“ пръстенарката за 2018 г. и призна, че много обича да се разхожда в гората и да е сред природата. Ивето беше облечена като за празник, в традиционна самоковска носия, която има от ансамбъл „Самоков“. Каймаканова е танцьорка от седем години, сега играе народни танци под ръководството на Борислав Искров. Баща й Красимир Каймаканов също е танцьор, възпитаник на Воин Войнов. „На село Шипочан пожелавам здраве, много благополучие и късмет“ – каза още Ивелина.

„Това е стар обичай. Майка ми е самоковка и ми разказа, че и в Самоков някога имало пръстенарство на Васильовден. Попът носил пръстените и той наричал. Иска ми се на този ден в Шипочан да дойдат много хора, защото е много приятно и весело, хубаво е да се започне новата година така“ – сподели Борислав Гарчев, който за поредна година водеше хорото на Васильовден в селото.

„Пожелавам на всички здраве, на селото – здраве, на мен и на близките ми – здраве“ – заяви с усмивка Борислав Гарчев.

„Много е хубава тази традция, браво на кмета на Шипочан“ – сподели Борислав Искров – ръководител на танцов ансамбъл „Самоков“. Вече е готова програмата и за новата година. Най-скорошното участие е за 20 януари. Ансамбълът организира благотворителен концерт, чиито средства ще отидат при болно дете от Самоков.

Надеждите на всички, които празнуваха заедно в Шипочан, са пожеланията на пръстенарката Ивелина Каймаконова да се сбъднат – да са здрави, да имат приятни пътувания в чужбина, да се родят рожби, да се купят къщи и да бъдат щастливи и усмихнати през настъпващата 2018 година.