Съдебни охранители от Перник искат заплати като на полицаите, Лили Петрова: Разликата в заплащането е 200 лв., има нужда да се назначат още 5-има души

Служителите от „Съдебна охрана” в Перник на протест пред Съдебната палата

Служителите от звено “Съдебна охрана” и Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” в Перник излязоха на протест вчера с едно основно искане – след като и те както полицаите работят по Закона за МВР, и заплатите им да бъдат приравнени с тези на служителите от вътрешното министерство.

„Събрали сме се на открито събрание, за да изразим недоволството си спрямо разликата, която се получава в заплатите на служителите на полицията и тези на «Съдебна охрана». Искаме и унифициране на статута ни с този на колегите от МВР”, каза Лили Петрова, председател на синдикат „Охрана”. В момента разликата между заплащането на полицаите и служителите в охраната е около 200 лв., поясниха протестиращите

„Не е редно да работим по един закон, а заплащането да е различно. Искаме заплати, каквито има в МВР. Настояваме да се увеличат щатните бройки в страната мининум с 350 човека, за да може да се охраняват съдебните сгради още по-добре. Има недостиг на служители. За Перник е необходимо да се назначат поне още 5 човека”, каза още Лили Петрова.

Протестът на служителите от синдикат „Охрана” се подкрепя от СФС МВР, „Огнеборец”, както и на Съюза на съдиите в България.

В синдиката в страната членуват 650 човека, пернишкото звено е далеч по-малко. Охраната на съдилищата в региона е поверена на 24-ма души.

Протестиращите бяха категорични, че няма да спрат протестите, докато тези, от които зависи удовлетворяването на исканията им, не ги чуят. Рисковете, които поемаме ежедневно, са много, защото работим с криминалния контингент, задържаме и хора с присъди, бяха категорични вчера пернишките служители на „Съдебна охрана”. Ако не бъдем чути, сме готови да преминем и към ефективни протести, заявиха те.