3 брезнишки села стягат протест в защита на гората, жители на Банище, Ръждавец и Станьовци: Тежки камиони съсипаха и асфалтовия път

Тежки камиони, натоварени с трупи.

 

Жители и собственици на имоти в три брезнишки села – Банище, Ръждавец и Станьовци, обмислят протестни действия, за да защитят изсичането на гората в техния район. Те споделиха, че не са против плановата, законна сеч, но: «Понякога се случва заедно с маркираните дърва под ударите на брадвите да падат и дървета, които не са определени за рязане», казаха те. На ден от тук излизат минимум по три тежкотоварни автомобила, натоварени с трупи, по думите на хората. Край пътя могат да се видят и зарязани трупи, казаха жителите на трите села.

Изровеното шосе, превърнало се почти в черен път.

Те са притеснени и от още един факт. Асфалтираният път, свързвал Банище и останалите две села с Брезник и Перник, е в лошо състояние. Преди дни огромна замръзнала кална буца счупила картера на лек автомобил, разказва перничанин, пътуващ до Банище всяка седмица. Кметът на Банище Иван Таков е сигнализирал общинската управа за проблема с изядения от тежките возила път и Горското стопанство в Брезник за случващото се със и в гората.

Жителите на трите села се надяват, че давайки гласност, ще се сложи ред.