Скок от над 10 пункта в разкриваемостта на престъпленията отчете директорът на ОДМВР-Кюстендил ст. комисар Е. Самболийски

Скок на разкриваемостта на престъпленията отчете директорът на ОДМВР-Кюстендил старши комисар Е. Самболийски, който представи отчета на дирекцията за работата през 2017 г. Гости бяха старши комисар Благородна Макева – зам.-директор на ГДНП, зам.-директорът на ГДГП старши комисар Светослав Манолов, зам. окръжният прокурор Ангел Байрактарски и директорът на РДГП-Кюстендил комисар Васил Митов.

Добрите резултати на дирекцията в противодействието на криминалната престъпност се дължат на създадената организация в оперативно-издирвателната дейност, разкриваемостта се е увеличила с 10.44 пункта, като едновременно с това е налице намаление в динамиката на криминалната престъпност с 11.1% спрямо 2016 година. Намаление се отчита и в динамиката на икономическата престъпност – с 22.95%, при която разкриваемостта е увеличена с 1.3 пункта, отчитат от дирекцията.

Намалели са и престъпленията против собствеността на гражданите, при кражбите се отчита значителен спад.

Цифрите показват, че са постигнати добри резултати и по противодействието на наркоразпространението в региона – над  80% от регистрираните престъпления са разкрити. Над 61% е разкриваемостта на извършените през 2017 г. грабежи.

Посегателствата над МПС бележат спад, като едновременно с това разкриваемостта при ПЗО на МПС е увеличена с над 2 пъти – 26.67%, спрямо 10.53% за 2016 година.

Постигнати са добри резултати и в противодействието на нерегламентираната търговия с акцизни стоки.