Монтират камери за видеонаблюдение в Перник, кметът Церовска: С новата система ще се борим срещу вандалите, ще разпознава лица и номера на коли

Вяра Церовска

На заседанието си съветниците приеха да бъде обявен конкурс за управител на Профилакториума

 

С 38 гласа „за“ местният законодателен орган даде съгласие за монтиране на система за видеонаблюдение – мобилни камери на кръстовища, пешеходни пътеки и сгради общинска собственост. Съветниците утвърдиха и местата, на които ще бъде изградена системата, като това са кръстовището на ул. „Струма“ и ул. „Кракра“, ОК „Дворец на културата“, пешеходна пътека на ул. „Търговска“, пл. „Кракра“, пътен възел „Даскалово“, с. Дивотино, кръстовище Хумни дол, кръстовище кв. „Иван Пашов“, пътен възел „Марина бара“, кръстовище кв. „Калкас“ и кв. „Куциян“, кръстовище ул. „Юрий Гагарин“ и ул. „Младен Стоянов“, кръстовище кв. „Тева“, ул. „Република“, Охранителна полиция, с. Големо Бучино, Радина чешма, пътят за Радомир при „Кристал“. Така зам.-председателят на пернишкия минипарламент Румяна Гьорева вкара в дневния ред на извънредното заседание на ОбС две допълнителни точки.

Общинските съветници упълномощиха кмета Вяра Церовска да подпише тристранното споразумение между „Мобилтел“, „Стомана индъстри“ и община Перник, съгласно което след изтичане на срока на договора системата за видеонаблюдение да бъде прехвърлена в собственост на община Перник. Изграждането на системата за видеонаблюдение е предварително съгласувано с ОД на МВР-Перник.

„Съвременните съоръжения ще разпознават лица и номера на коли. Новата система ще даде реален резултат в борбата с криминалния контингент и вандалщината, както и с нарушенията по пътищата и улиците на населените места“, коментира кметът Вяра Церовска.

Съветниците подкрепиха и втората извънредна докладна записка на кмета за утвърждаване на обект за допълнително водоснабдяване и канализация на най-голямото пернишко село Драгичево с подобекти битов канализационен колектор и допълнително водоснабдяване като приоритетно за община Перник.

На заседанието си вчера местните законотворци приеха да бъде обявен конкурс за управител на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация. ОбС е едноличен собственик на капитала на здравното заведение.

След като досегашният управител на Профилакториума д-р Йорданка Александрова пое ръководството на РЗОК-Перник, на поста временно бе назначен ортопедът травматолог д-р Венцислав Чунов.  Петчленна комисия ще оценява претендентите. Със спечелилия конкурса ще бъде сключен договор за 3-годишен период.

Болницата за продължително лечение и рехабилитация в Перник е бивш профилакториум, строен от мината в подножието на местната планина Голо бърдо. Той е с разгъната застроена площ 10 000 кв. м и над 40 дка двор. Здравното заведение е отворило врати през 1959 г. като база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация в столичния квартал “Овча купел”. Сега тук се лекуват болни от инсулт, инфаркт, посттравматични състояния и др.