Второ издание на турнир по водно спасяване ще се проведе в Благоевград. Спортната инициатива ще бъде в рамките на два дни в закрития плувен басейн на Спортен комплекс „Пирин“, а датите са 14 и 15 април (събота и неделя).

Официалното откриване ще бъде в 15:00 часа в първия ден от турнира, а в неделя ще бъдат финалите и  церемонията по награждаване, като състезанията започват в 10:00 часа.

От тази година патрон на инициативата е Ичко Войвода, а статуетка-пластика с неговия лик, ще бъде връчвана на победителите, класирали се на първо място.

Във второто издание на турнира по Водно спасяване участие ще вземат 19 отбора и около 170 състезатели от цялата страна. В Благоевград ще пристигнат представители на Велико Търново, Сандански, София и София област, Варна, Смолян, Севлиево, Академия на МВР, Добрич, Русе и Бургас. Очаква се да пристигнат гости и от Битоля, Македония.

Събитието се организира съвместно с „Водноспасителна служба“ към НС на БЧК и Дружество водни спасители и Община Благоевград и има за цел да покаже важността и значимостта на тази професия. Идеята е да се привлекат повече хора, които да се обучават за спасяването на човешки животи във водата.

Плувният басейн в Спортен комплекс „Пирин“  беше открит в края на 2015 година, в резултат на целенасочената политика, водена от  кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, за подкрепа и развитие на спорта в града. Съоръжението отговаря на всички изисквания за провеждане на национални и международни турнири. Като басейнът е с размери 50X25.