С-клас се хибридизира

При фейслифта си за 2018 Mercedes C-клас идва на пазара с изцяло нови двигатели. С началото на продажбите хората от Щутгарт ще предлагат своя бестселър с иновативна задвижваща система. За С200 е предвиден бензинов 1,5-литров 4-цилиндров агрегат със 184 к.с., който е комбиниран със стартер-генератор и 48-волтова електрическа мрежа. Електромоторът е поставен, за да елиминира турбодупката при ускорение, както и за да намалява разхода на гориво – в комбинация с малка литиево-йонна батерия с капацитет около 1 кВтч, производство на Daimler.

Системата от стартер и генератор с ремъчно задвижване доставя 10 кВт при ускорение и рекуперира 12 кВт при спиране. Бензиновият мотор се стартира много бързо и почти без шум и вибрации. В режим ECO можете дори да се „носите” с изключен ДВГ. В същия режим Start-Stop системата дори може да изключи двигателя при ниска скорост на движение, за да редуцира горивната консумация.

Стартер-генераторът

Двигателят с вътрешно горене и вътрешнозаводско означение М 264 е част от ново модуларно семейство агрегати. Сред иновациите, вложени в машината, са каналите за охлаждане, които намаляват температурата в короната на буталата и по този начин осигуряват стабилен горивен процес и ниски вредни емисии. Системата CAMTRONIC адаптира работата на всмукателните клапани спрямо режима на работа на мотора. От Mercedes се гордеят с хонинговането на цилиндрите, чиято форма наподобява тромпет. При процеса на хонинговане цилиндрите се разширяват надолу, т.е. стените на цилиндрите се отварят леко, а това намалява триенето в ризата на буталото и води до по-бавно износване.

Тwin Scroll турбокомпресорът осигурява по-добра тяга при ниски обороти. При системата за свръхпълнене потокът от газове е разделен за всяка двойка цилиндри и се обединява директно преди турбината – с цел елиминиране на пулсациите между газовете. За да отговори на новите норми за вредните емисии, двигателят е оборудван с филтър за твърди частици. При него регенерацията се извършва независимо благодарение на високата температура на отработените (при дизелите тя е ниска). В определени ситуации обаче процесът на регенерация може да бъде стартиран и принудително.

autobild.bg