Mercedes GLC Coupé: Висок и скосен

Mercedes GLC Coupé иска да бъде нещо като оксиморон: спортно SUV-купе с четири врати. Дали успява да постигне тази цел?

Да си го кажем честно – тук нещо не пасва. Купетата са скосени модели с две врати със спускаща се плавно линия на покрива. Спортен със сигурност е AMG GT, а не висок 1,60 м SUV с четири врати, нали така? Според Mercedes обаче това не е така – доказателството е GLC Coupé. AUTO BILD обаче не се очарова толкова лесно и проверява внимателно автомобила!

А-колоната на GLC Coupé е с по-силен наклон, отколкото при нормалния GLC, а покривът на най-новия модел от Щутгарт се спуска плавно и завършва със задница, която напомня на S-клас Coupé. Тесни стопове, интегрирани бленди в задната броня, имитиращи ауспуси, както и оформена като дифузьор защита за дъното на автомобила.

Добавката Coupe към наименованието на SUV звучи странно. Автомобилната индустрия обаче е свикнала с подобни неща – след пускането на Mercedes CLS, BMW Серия 6 Gran Coupé и X6. Coupe всъщност означава плавно спускаща се линия на покрива и спортна ориентация, която GLC Coupe със сигурност притежава с диамантената си решетка, късите надвеси и големите въздухозаборници. Като Edition 1 шоуавтомобилът с екстериор AMG Line, 20-цолови джанти с различен размер гуми на предната и задната ос още по-засилва спортния ефект. Какви обаче са жертвите, които клиентите трябва да приемат заради динамичната линия? Какво се случва с предлаганото място на задната седалка и в багажника?

По-малко пространство за товари

Въпреки че купето е с 8 см по-дълго от GLC, това не означава автоматично повече място за пътниците. Първо, междуосието и при двете модификации е същото, и второ – височината е намалена с 4 см. Проблемът при багажника е по-високият товарен ръб. За хора с ръст 1,87 м това не представлява сериозно препятствие, но при по-ниски е малко предизвикателство. С обем от 491 до 1205 л скосеният GLC “губи” 59, респ. 395 л – поне съгласно изнесените от Mercedes данни. Така GLC Coupé разполага с няколко литра по-малко от конкурента си X4 (500 до 1400 литра). Красотата обаче изисква жертви – обаче въпреки тях има място за два сака за голф. Който се реши да избере купе, трябва да бъде готов да жертва малко от пространството в купето.

Малък трик с голяма полза

В GLC Coupé не се налага да се лишаваме от приятно високата позиция при качване. Поставяме задните си части върху задната седалка и вкарваме краката си. Хора с ръст над 1,80 м трябва да наклоняват глава, но това далеч не изисква акробатични умения. На задната седалка спокойно протягаме ръцете си пред коляното и над главата. Именно за нея линията тип Coupe не създава дискомфорт. За да постигнат това, хората от Mercedes прилагат добър трик – поставят по-ниско долната част на седалката. На втория ред става по-тясно едва когато там седнат трима души.

„Командната централа” пред шофьора и пътника до него е идентична с тази в GLC и ни е позната от С-клас. Новост са опционалните спортни седалки. В шоуавтомобила ние се настаняваме върху кожени „кресла” с два цвята, които осигуряват приличен комфорт. С удобния за хващане волан при всички Coupe-модели се контролира още по-директното управление – настроено по-агресивно, отколкото в стандартния GLC. В AUTO BILD усетихме още при първия ни досег с колата, когато само ни повозиха в нея, че тя се държи по-спортно. Можело, значи – SUV-купе съществувало и в реалния живот, а не само на теория. Но какво ли ще последва в бъдеще? Ние бихме се зарадвали на Mercedes GLC Cabrio.

Извод

Без значение дали ви харесва или не, SUV-купетата все повече и повече ще се срещат по улиците. След Х6, Х4, GLE Coupe и GLC Coupe „на старта” застава и Mazda CX-4. Да не забравяме, че от поточните линии винаги е слизало само това, което се харесва на клиентите и се продава добре. И тъй като познаваме статистиката добре, бихме се обзаложили, че GLC Coupe ще спечели много купувачи – когато официално стъпи на пазара през септември 2016 г. на цена около 90 000 лева.