90-годишният Величко Вълчев пръв изкачи Мусала на празника на Рила, атлетката Изабела Крамарска водеше самоковската група

Хиляди туристи се втурнаха към масовото изкачване на балканския първенец връх Мусала по време на празника на Рила. Най-малкият турист, който тръгна към рилския исполин, бе Иван Димитров от Добрич, на годинка и половина, настанил се удобно на гърба на баща си. Най-възрастният стана Величко Вълчев от сливенската група на ветераните туристи, на 90 години.

Той беше стигнал пръв и седна да послуша тиролска музика и да се порадва на хубавия летен ден, изчаквайки групата. Преминаха и самоковски млади туристи, водени от самоковската атлетка с много медали от различни големи състезания Изабела Крамарска. Две момичета водачки – А. Търчанова и Й. Крумова, поеха желаещите да покорят връх Мусала. В празничната програма, организирана от Народно читалище „Младост – 2003”, се включиха хорът на ветераните туристи при Туристическо дружество „Рилски турист” с ръководител и корепетитор доайенът на планинарската песен бай Боре Стрински, както и децата от ДМФ „Камбанки” при читалището, а в конкурса по рисуване участваха деца от школата по рисуване, деца туристи и гости на хижа “Мусала”. Най-добрите получиха награди, а за всички останали имаше ламкомства, осигурени от спонсори и самоковското туристическо дружество. Имаше много организирани младежи в групи от Велико Търново, София, Плевен, Асеновград, Долна баня и други населени места. Всички много се зарадваха на песните на децата. Дори потропваха в крак на песента „Марина” в изпълнение на Марина Бочева, а в дует с Маргарита в изпълнение на „Катерино моме” направо зейнаха от удоволствие. Публиката беше доста млада и се радваше от сърце на празника. Само в съботния ден около 3000 души преминаха през планинския маршрут на мусаленската пътека до хижата, а някои покориха и рилския първенец.