Новият Mercedes-AMG G 63 настъпва с 585 „коня“

Новото поколение на G-клас беше представено съвсем скоро, а от AMG вече са готови със своята версия на офроудъра. Развиващият 585 к.с. G 63 идва на пазара с нов двигател и освежен дизайн

Звездните футболисти и рапърите могат да си отдъхнат: малко след световната премиера на последния G-клас Mercedes-AMG представя на автосалона в Женева (8-18 март 2018) и новия G63! Причината: „кубчето“ има не само култов статус, но се продава невероятно добре в Русия и в арабските емирства. По данни на Mercedes на някои пазари почти всяка втора G-класа е AMG. Старата G 63 беше последният AMG-модел, който използваше 5,5-литровия V8 битурбо двигател: при новата генерация на ход е „универсалното“ оръжие 4,0 V8 Biturbo. В ръбестия G-клас V8-агрегатът развива 585 к.с. – с 14 повече в сравнение с досега и точно толкова, колкото и AMG GT R. От Mercedes-AMG са се постарали да освежат и външния вид на машината. Най-големите разлики са в предницата – големи въздухозаборници в бронята и решетка тип Panamericana с отвесни ламели издават AMG-природата на машината. Опционално Mercedes предлага стоманена защита за долната част на модела отпред. За атрактивната визия се грижат също раздутите калници, които осигуряват място за 22-цоловите джанти. Поръчки за новия G63 ще бъдат приемани от 18 март 2018, а първите екземпляри ще пристигнат при клиентите през юни т.г. Меrcedes към момента не разкрива информация за цените, но ние очакваме те да стартират от около 320 000 лева.

Интериорът (почти) не се различава от този при стандартния G-клас. Ще познаете AMG-изпълнението по логото на седалките, както и по скосения отдолу волан AMG Performance с перфорирана кожа в зоните за захват. Всички останали „Gadgets“, включително и опционалния Widescreen-кокпит са достъпни и в G 500.

Инженерите от Афалтербах отделят внимание не само на динамиката, но и на офроуд способностите на модела. От AMG обещават моделът да бъде колкото спортен, толкова и проходим. Серийната система на двойното задвижване 4Matic вече действа в съотношение 40:60 спрямо задната ос – в предишното поколение на модела разпределението беше 50:50. Променени са и отношенията на понижаващите предавки, което трябва да направи изкачването на наклони по-лесно. За още по-добри способности извън пътя се грижат по-бързите блокажи на диференциалите. По-добро усещане при шофиране трябва да гарантира новото независимо окачване AMG Ride Control с двойни носачи на предната ос. Адаптивните амортисьори имат три настройки – „Comfort“, „Sport“ и „Sport+“. В Mercedes-AMG са особено горди с факта, че режимите за шофиране в G 63 (общо 8) за първи път могат да бъдат избирани посредством Dynamic Select. Режимите „Slippery“, „Comfort“, „Sport“, „Sport+“ и „Individual“ трябва да гарантират оптимално „сливане“ с пътя. За възможно най-добро представяне извън пътя трябва да се грижат програмите „Sand“, „Trail“ и „Rock“.

Mercedes-AMG G 63 беше последният модел, който компанията от Афалтербах оборудваше с 5,5-литровия V8 Biturbo. От юни G 63 вече ще използва доказания 4-литров V8 Biturbo, който се вписва в почти всички AMG-модели. Този двигател има по-малък работен обем от предшественика си, но пък по-голяма мощност – 585 вместо 571 к.с. Така тежащият 2485 кг G 63 е мощен точно колкото AMG GT R. За G 63 AMG „пипва“ мотора допълнително – с модифицирани бутала, нов интеркулер и променен софтуер. Резултатите звучат обещаващо: времето за „спринта“ 0-100 км/ч е само 4,5 сек! Ако не си поръчате опционалния AMG Drivers Package, ускорението спира при 220 км/ч заради електронното ограничение – иначе можете да вдигнете 240. Повечето клиенти вероятно ще бъдат стреснати от системата за изключване на цилиндрите. В режим Comfort и при ниски обороти четири от цилиндрите биват деактивирани – по този начин се постига среден разход от 13,2 л/100 км. Който се дразни от тази екомярка, ще трябва да превключи на Sport. За прехвърлянето на мощността се грижи познатата скоростна кутия AMG Speedshift с девет предавки, чийто софтуер е адаптиран специално за G 63. Новост е селекторът до волана.

Технически данни

Mercedes-AMG G 63 • Двигател: V8 Biturbo  • Работен обем: 3982 куб.см • Макс. мощност: 430 кВт (585 к.с.) при 6000 об/мин • 850 Нм при 2500 до 3500 об/мин • Макс. скорост: 220 км/ч (240 км/ч с AMG Drivers Package) • Ускорение: 4,5 сек • Тегло: 2485 кг • Разход: 13,2 л/100 км