Кметът на община Петрич Димитър Бръчков откри новата учебна година в две училища – ОУ „Св.св. Кирил и Методий” с. Кавракирово и Трето основно училище „Гоце Делчев” в града. Представител на общината имаше във всяко едно училище в града и селата.

Трето ОУ „Гоце Делчев” гр. Петрич посрещна своите ученици с напълно реконструирана и реновирана материална база. Инвестицията е по ОП „Региони в растеж” и предвиди цялостно обновяване на сградата и дворът на училището. Тържеството за първия учебен ден премина под знака и на две бележити годишнини – 145 години светско образование в Петрич и 130 години Трето ОУ „Гоце Делчев”. Гости на празника бяха кметът Димитър Бръчков и народният представител Георги Динев. 68 първокласници, разпределени в три паралелки, влязоха в класните стаи на училището, а 38 деца пристъпиха прага на предучилищните групи. Директорът Цонко Манчев отбеляза в приветствието си, че първият учебен ден остава най-популярната дата за българското училище. „Днес освен денят на вярата, надеждата и любовта, е и денят на мъдростта”, каза още Манчев.

Кметът на общината Димитър Бръчков посочи в приветствените си думи, че всяко начало на учебна година е свързано с трепет, вълнение и големи очаквания както за учениците, така и за учителите.

„Нека бъде спорна, успешна и благодатна в знанията новата учебна 2018-2019 година!”, пожела кметът.

Първокласниците на Трето основно училище „Гоце Делчев” се включиха в програмата с рецитиране на стихчета. Малките ученици изрекоха в глас „Учители мили, за вашия труд и търпение, дълбок поклон и уважение”.

В празничната програма участваха също училищният мажоретен състав и училищната фолклорна танцова формация.