Алтернативният Land Rover Defender ще се прави в завод на Ford

Британската петролна компания Ineos води преговори с компанията Ford за закупуване на завода в Бриджънт (Южен Уелс). В него ще трябва да се произвежда новия всъдеход Grenadier, който е построен в стила на класическия Land Rover Defender.

Още през 2016 г. основателят на Ineos – милиардерът Джим Радклиф, обяви, че има намерение за възроди спрения от производство Land Rover Defender. Последната бройка от легендарния модел слезе от конвейра в Солихол на 29 януари същата година. Тогава Радклиф официално поиска от Land Rover да получи правата за класическия модел, но получи отказ.

Това не стресна милиардера и той реши да разработи нов автомобил по мотивите на Defender. За целта Радклиф създаде нова компания Ineos Automotive, но след няколко неуспешни опита реши да смени стратегията си и нае за конструкторската работа фирмите MBTech и Magna, които имат опит с подобни проекти.

Бъдещият всъдеход ще се казва Grenadier, като неговото поризводство е планирано за края на 2020 г. Засега прототип на модела не е показан, но работата по него върни усилено и Радклиф търси завод, в който да го произвежда. Според Financial Times, предприятието в Бриджънт е най-вероятният избор. В момента то произвежда бензинови двигатели за Jaguar и land Rover, но британската компания смята да се откаже от услугите му през 2020 г.

По това време Великобритания трябва да бъде извън ЕС, което ще оскъпи произвежданите в страната автомобили и компоненти. Затова и собственикът на завода – компанията Ford, търси купувач на предприятието, като най-вероятно ще приеме офертата на Ineos Automotive. Идеята на Радклиф и екипът му е, в завода да се произвеждат 25 000 бройки от новия модел на година.

 

 

 

 

Home