Lamborghini направи уникално купе SC18

Още преди 10 години компанията Ferrari предложи програмата Special Projects, в рамките на която отделно подразделение за занимава с направата на уникални автомобили по поръчка на специални клиенти. Сега нещо подобно направи и големият конкурент Lamborghini, като пробната стъпка в тази посока е купето Lamborghini SC18. То е създадено с помоща на фирмения състезателен тим  Squadra Corse по проект на неназован купувач.Уникалната машина е построена на основата на серийната суперкола Lamborghini Aventador, но е серизно променана.

Почти всички външни елементи от каросерията са направени от свръхлеки материали, а конфигурацията на въздухозаборника е като при състезателното купе Lamborghini Huracan GT3 Evo. Дизайнът на покрива на двигателя е взет от друг пистов модел – Huracan Super Trofeo Evo.Задната част на SC18 по нищо не напомня на Aventador. Тук има оригинална задно антикрило, масивни странични елементи и нови светлини. Уникалните джанти са с централен болт и различен размер – 20 зоба отпред и 21 ола отзад. Салонът на машината засега остава тайна, като се знае, че вътре са постdвени карбонови седалки и алкантара.

Двигателят – 6,5-литров V12 с мощност 770 к.с. е взаимстван от Aventador SVJ, а 7-степенната роботизирана скоростна кутия е пренастроена за уникалното купе. Дори изпускателната система е с различни настройки. Като цяо, идеята е Lamborghini SC18 да може да се използва както на писта, така и на стандартни пътища. От купето е направена само една бройка, като уговорката с клиента е тя да бъде показвана и на различни автомобилни изложения.