Новата Mazda 3 получи задвижване 4х4

Сред най-очакваните премиери на 2018 г. беше тази на новата Mazda3, която беше представена пред публика на автосалона в Лос Анджелис в два вариант – седан с 4 врати и хечбек с 5 врати. Както се очакваше, моделът е станал по-голям и по-луксозен от предшественика си, като едновременно с това е получил и нови технологии. Част от тях обаче засега остават в тайна.

Дизайнът на модела е в стила на концептуалната Mazda Kai с по-чисти и по-елегенти линии. При седана обаче се забелязват и елементи от друга разработка на японския производител -Vision Coupe, което получи наградата за най-добър концептуален модел на годината.


Главните разлики от предшественика си в масивната решетка на радиатора, тясната предна оптика и динамичния силует с леко прикрити предни стойки. Интериорът на Mazda3 е преработен изцяло, като в салона се е появил доста сложен преден приборен панел. Има и 8,8-инчов дисплей на мултумидейната система, нов волан с 3 спици и оригинални материали.

Особено внимание японците са обърнали на качеството на кожата, както и на новия лост за смяна на предавките на централния тунел. Те са направени с помощта на лазер, като идеята е да се придаде особена дълбочина на гланцираната им повърхност.

Техническа информация за модела почти липсва. Известно е, че новата Mazda3 е изградена на платформата SVA с окачване McPherson отпред и напълно различно отзад. В гамата двигатели ще влязат бензинови мотори с обем от 1,5 до 2,5 литра, както и 1,8-литров дизел, като техните характеристики засега не се съобщават.

Що се касае до новия бензинов мотор от семейството SkyActiv-X с възпламеняване чрез компресия (тази технология досега се използваше само при дизелите), засега той не споменава от компанията. От Mazda обявиха единствено, че той може да стане част от нови хибридна система.

Затова пък японците съобщават, че Mazda3 ще се предлага с нова система за задвижване на четирите колела i-Activ. В списъка с електронни асистенти влизат показаната по-рано система G-Vectoring Control Plus, която дебютира при CX-5, а също така асистент, засичащ други превозни средства, както и система за контрол на състоянието на водача с помощта на инфрачервени камери.

 

 

 

 

Източник:topgear.bg