Традицията повелява… на Ивановден трапезата да бъде отрупана с ястия, сервира се и ошав

С тези четири традиционни ястия чудесно може да обогатите празничната трапеза за Ивановден. На Ивановден подобава трапезата да бъде отрупана с много гозби. Сред основните блюда са свинското със зеле, свинските ребра и баницата с масло и сирене. Обичаят повелява именно на този ден да се опита и от домашно приготвената печена луканка сушуница. Яде се постен фасул, а за десерт се сервира ошав и варено жито.

 

Баница с масло и сирене

Продукти:
– 500 г кори
– 300 г сирене
– 1 кофичка кисело мляко
– 4 яйца
– 1 ч.л. сода
– 250 г краве масло

Приготвяне:

Разточените (или готови кори) се наръсват с малко от затопленото масло и плънка от смесените кисело мляко, сода, яйца, сирене и масло. Корите могат да се навият или да се сложат една върху друга. Пекат се в силна фурна.

Печена луканка (шушуница)

Продукти:
– 300 г луканка или сух суджук

Приготвяне:
Луканката или суджукът се обелва, потапя се за малко във вода и се пече на скара.

Свински ребра със зеле

Продукти:

  • 500 г свински ребра
    – 2 едри кисели зелки
    – 250 г мас
    – 200 г зелева чорба
    – 2 ч.л. червен пипер
    – сол на вкус

Приготвяне:

Месото се посолява малко и се наръсва с червен пипер. Зелето се нарязва на ситно, изстисква се от чорбата и се нарежда в тенджера в следния ред: зеле, месо, зеле и т.н. Най-отгоре се поръсва още малко червен пипер. Ястието се залива с разтопената мазнина (или олио), зелевата чорба и малко топла вода. Захлупва се плътно и се вари дълго на немного силен огън.

Ошав от сушени сливи, ябълки и круши

Продукти:

  • 500 г сушени сливи, ябълки и круши
    – 100 г мед
    – сушен карамфил

Приготвяне:

Добре измитите сушени плодове се накисват за около няколко часа в студена вода, след което плодовете се изваждат, водата, в която са киснели, се прецежда през гъсто сито и отново се залива върху плодовете. Варят се до омекване, след което се прибавя медът и счуканият карамфил. Оставя се да изстине в тенджерата, след което се прехвърля в порцеланов или стъклен съд.