Ford Focus II Turnier на старо: любов от втори поглед

Ford Focus е в сянката на Golf. Това означава: по-ниски цени и радост за клиентите

Налагаше му се често да бъде побеждаван от конкуренцията в тестовете. Ford Focus не изпъкваше в статистиките за произшествия и в доклада на TUV. При това второто му поколение след края на 2004 г. не е по-лошо от двата му предпочитани конкурента. Те на всичкото отгоре са и значително по-скъпи. Най-важният критерий за покупка при Focus е двигателят. А при този модел това означава само едно: бягайте далеч от дизелови мотори! Те може и да са икономични и мощни, но и много уязвими. Разработеният съвместно с Peugeot 1.6 TDCi страда от следните три проблема:

  1. Обтягащият механизъм на пистовия ремък редовно отказва, усеща се по тракащите шумове.
  2. Освен това двигателят „изяжда“ турбокомпресора. Причината е в разположените над горещите части на системата за отработени газове маркучи за моторното масло, в които смазващото вещество се превръща в кокс и запушва тръбопроводите.
  3. Коксуването е и основният проблем на клапана за рециркулация на отработените газове. Ако той се запуши, липсва мощност или двигателят започва да работи в авариен режим.
  4. Двигателят: по принцип е солиден, но има проблеми с ремъците.

    Ауспухът ръждясва бързо

    Бензиновите мотори са значително по-непретенциозни: Дефекти има най-вече при запалването, иначе няма да имате проблем в достигането до гаража. Това важи и за Тi-VСТ версиите, при които има проблеми с променливото газоразпределение. Почти незначителен на този фон изглежда проблемът с уредбата за стъклочистачките: недобре уплътнените дюзи на предния капак дават възможност за проникване на агресивна течност за чистачките в каналите на запалителните свещи – те пък ръждясват до отказ от функциониране. Други изнервящи проблеми: шумни електрохидравлични помпи на усилвателя на волана, дефектни газови амортисьори или развалени механизми за отваряне на задния капак.

    Жалко – без оглед на тези дребни проблеми Ford Focus Turnier е доста добър автомобил.

    Кокпитът: евтина пластмаса, но лесно обслужване

    Предна ос: шарнирите са добре, полуоските хлопат.

    ОКАЧВАНЕТО все още е едно от най-добрите в този автомобилен клас, компромисът между комфортно возене и пъргава управляемост. Управлението на Focus е изключително прецизно, без да предава навътре неравностите на пътя; скоростите се превключват лесно и прецизно. Добро впечатление прави и качеството на каросерията на Ford. Не са известни усуквания, всички капаци и врати се затварят с лекота.

    С оглед на цифрите Ford Focus Turnier спада към по-малките комбита сред компактните модели, но затова пък впечатлява с добрата си стойност на багажното си отделение. Широчината, равната повърхност и лесно сгъващите се задни седалки превръщат автомобила в предпочитано средство за транспортиране на багаж.

    Това ни изнервя

    ДЕФЕКТИТЕ В ДЕТАЙЛА развалят настроението: така след една година газовите амортисьори на задния капак изпускат, по калниците и краищата на вратите се образува ръжда, а полуоските хлопат,  спирачните апарати ръждясват. Проблемите на дизеловите мотори са отделна тема, бензиновите агрегати страдат от корозиращи запалителни свещи, радиосистемите са капризни, постоянно се чупи пружината на педала на съединителя. Дреболии, които обаче накрая може да ви струват скъпо.

    Извод

    Отвътре Ford Focus е добър автомобил с добро предлагано място, стабилно окачване и издръжливи бензинови двигатели. Смущаващи са дребните дефекти в детайлите като дефектните механизми за отваряне на задния капак, който е известен в Кьолн от дълги години.

    Източник: autobild.bg