Рилчани празнуват 50 г. на града с богата програма

  • Тримата тенори и Мария и Магдалена Филатови на финала на фиестата

 

С богата културна програма в Рила отбелязват 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град. Празниците започнаха на 5 септември (четвъртък) вечерта с откриването на изложба на тема „Българският спорт и Рила“ на спортните фотографи Бончук Андонов и Костадин Андонов в Културния дом и със спектакъла на Калин Ангелов „Под манастирската лоза“, постановка на ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград, представен в местното читалище.

В петък (6 септември) тържествата ще продължат отново в читалищния салон, където ще има концерт на музиканти от цял свят. Това се участници в традиционния фестивал „Музика под рилското небе“, който се провежда ежегодно като съвместен проект на община Рила и Фондация „Арденца“. Същия ден
в ресторант „Невен“ ще се проведе среща на родените и сключилите граждански брак през 1969 г. – „Връстник на моя град“. На 7 септември (събота) в салона на читалището ще има
тържествен концерт с участието на самодейни състави към рилското читалище, Васил Миленков и Кирил Иванов, както и Биг Бенд от Благоевград със солисти.

На 8 септември (неделя) на стадион „Мусала“ ще се проведат спортни турнири за възрастни и деца на стадион „Мусала“ в гр. Рила. Предвидено е и награждаване на победителите в конкурса за есе на тема „Градът, в който съм роден“, проведен в ОУ „Аверкий Попстоянов“ през учебната 2018/2019 г. В читалището в неделя ще се прожектира филмът „Рилски зевзеци“ (сниман 1998 г.).

На 9 септември (понеделник) на алеята зад сградата на НЧ „Христо Ботев 1898“ децата ще могат да правят рисунки върху асфалт, като е предвидена награда за най-хубава рисунка. Малчуганите ще имат възможност да се включат и в работилничка „Направи си сам“, и детски празник с аниматори.

На 10 септември (вторник) на улиците “Спортела“ и „Св. Иван Рилски“ ще има шествие на приказни герои с участие на децата от ОДГ „Д-р Тодора Миладинова“, а в залата на общинската администрация – тържествена сесия на Общинския съвет.
Кулминацията на тържествата е юбилейният концерт с участието на Тримата български тенори и Мария и Магдалена Филатови, който е в читалищния салон.