Ford представи електрическия Mustang Mach-E

Новият Ford Mustang Mach-E беше представен официално, като на външен вид наистина донякъде прилича на легендарния масъл-кар, но има и съществени различия. Основното от тях е електрическото задвижване, което го превърща в основен конкурент на бъдещата Tesla Model Y.

Ако във външността на кросоувъра има елементи от дизайна на легендарния Mustang, то неговият интериор е разработен от нулата. Основна роля в него и играе гигантският сензорен екран с диагонал 15,5 инча, като това е един от най-големите екрани, поставяни на централна консола на автомобил. Има и информационно-развлекателна система от ново поколение, което е с елементи на изкуствен интелект.

Друга особеност на Mach-E са двата багажника. Предният има обем от 136 литра, а задният разполага с 821 литра. Ако вторият ред седалки бъде прибран в пода, обемът на това пространство се увеличава зо 1688 литра.

Базовата версия на крос-купето е със задно предаване, а по-скъпите варианти ще има и система за задвижване на четирите колела. Батериите с капацитет 75,7 кВт/ч осигуряват мощност от 259 к.с., като при варианта със задно предаване въртящият момент е 414 Нм, а този със 4х4 разполага с 565 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч при версията със задно предаване е 6 секунди, а пробегът с едно зареждане е 370 км. При варианта с 4х4 ускорението отнема 5 секунди, но и пробегът е по-малък – 338 км.

Версията Mach-E Premium ще получи акумулатори с капацитет 98,8 кВт/ч, а мощността на електромотора ще е 286 к.с. Съответно и пробегът нараства до 483 км. Съответно, и при нея ще има вариант със задвижване на четирите колела с мощност 338 к.с. и пробег от 453 км.

Последна ще се появи модификацията GT, която ще е два електромотора със съвкупна мощност от 465 к.с. и 830 Нм. Нейният пробег с едно зареждане ще е 378 км. Тя ще е и най-скъпата, като ще стартира от 60 500 щатски долара. За сравнение, базовият вариант започва от 43 895 долара./topgear.bg/