Има ли смисъл от спортен въздушен филтър?

Тунинг феновете се кълнат, че смяната на серийния въздушен филтър от хартия с памучен веднага осигурявало 10 конски сили отгоре. Защото в сравнение с „нормалния“ филтър спортният се характеризира със значително по-добра пропускливост. И тъй като двигателят има нужда от значително повече въздух спрямо гориво, повече въздух за горивния процес означава и по-висока мощност – в което е и смисълът на турбокомпресора. Дали действително обаче твърденията за въздушния филтър са верни?

Как функционира спортният филтър?

За горенето има нужда от кислород. А за да не попадат фини прахови частици в двигателя и да не му причиняват повреди, въздухът във всмукателния тракт бива филтриран. При този процес обаче филтърът задържа определено количество въздух. Именно тук се появяват спортните въздушни филтри. За разлика от серийните филтри, които са от хартия, спортните са направени от памук или от специална пяна. Благодарение на това те пропускат по-голямо количество въздух.

В този случай човек има възможност или да смени хартиения филтър с нов за оригиналната кутия, или да постави нов „отворен“ във всмукателния тракт. Последният е изключително ефективен, тъй като намалява разстоянието, което въздухът изминава във всмукателния тракт. От друга страна, се създава и приятен за феновете на тунинга звук при засмукване на въздух – т.е. по-готин саунд за двигателя.

Увеличение на мощността посредством спортен въздушен филтър?

С някои спортни въздушни филтри понякога действително може да бъде постигнато малко вдигане на мощността. В действителност става въпрос само за няколко „коня“, които почти няма да усетите при шофиране. Възприеманият ефект от увеличение на мощността идва по-скоро от по-спортния звук на двигателя, а не от действителното вдигане на конските сили. Много по-често е срещан дори обратният ефект – т.е. спад в мощността. В зависимост от разположението на филтъра в моторния отсек може да се засмуква не само студен, но и топъл въздух от моторния отсек. А той е със значително по-малко съдържание на кислород, което води и до влошен горивен процес. Така двигателят може да остане „без дъх“ (неслучайно при турбодвигателите се поставя интеркулер).

А спортните филтри могат да имат още един лош ефект: те се характеризират с по-голяма пропускливост и понякога не филтрират достатъчно добре замърсителите. Ето защо в двигателя могат да нахлуят малки фини частици. А това води до по-голямо износване. А в някои случаи може да се стигне и до проблеми с дебитомера (ако има такъв при конкретния автомобил).

Сменяйте регулярно въздушния филтър!

И тъй като въздушният филтър – без значение дали спортен или сериен, се зацапва с времето и съответно пропуска по-малко въздух, се препоръчва да го сменяте или почиствате по-често. Най-добре максимум на 20 000 км. Интервалите, предписани от производителя, често са по-дълги. Тук спортният филтър има сериозно предимство – не се налага да го сменяте, а просто да го почиствате. Внимание – понякога за целта е необходим специален препарат! По този начин се пестят материалите за производство, които се използват за серийните филтри./autobild.bg