Автомобил на старо: Chrysler 300

Употребяваните Chrysler 300C често се срещат на твърде примавливи цени. Американецът с техника на Mercedes обаче може да бъде наречен всякак, но не и безпроблемен.

Каросерия: Макар по външните си размери Chrysler 300C да се доближава до Mercedes S-класа, вътрешният обем е на нивото на Е-класата. Малката остъклена площ затруднява обзора. Малко след представянето на седана, през 2004 г. Chrysler пусна на пазара и комби варианта Touring, на който до края на производството през 2011 година се падат около 70 процента от всички продажби на модела.

Изработка: Отвътре не се забелязва почти нищо от германските гени на автомобила. Пластмасите и кожените тапицерии не изглеждат особено качествени, не липсват и разнообразни шумове. Добрата новина е, че за корозия по каросерията не може да става и дума.

Безопасност: Сериозен плюс на Chrysler 300C е богатото стандартно оборудване, което включва серийно ESP и въздушни възглавници за главите.

Ходова част: Прецизността на управлението не дава никакви поводи за критика, а настройката на окачването е нетипично стегната за американските стандарти. Това обаче води до ускорено износване на шарнирните елементи, което важи и за спирачките.

Кой двигател ви препоръчваме

Най-разумният вариант е дизеловият V6, серийно комбиниран с петстепенен автоматик. Бензиновите агрегати дават висок разход на гориво.

Кой тип каросерия да изберете

Комбито предлага просторно, но твърде ниско багажно отделение. Седанът може би е по-разумната инвестиция – макар да формира едва 30 процента от общите продажби на модела през годините, той се среща значително по-често на вторичния пазар в сравнение с комбито.

Кое ниво на оборудване е подходящо

Още при базовото оборудване неща като ксенонови светлини и климатроник са серийни. Частичните кожени тапицерии са част от препоръчителния пакет Comfort.

Колко е надежден

Експертите от Dekra твърдят следното: Произвежданият от 2004 година Chrysler 300C е създаден заедно с Mercedes-Benz. Поради тази причина голяма част от компонентите по автомобила са идентични с E-класата (W 210). За съжаление като техника 300C не се представя толкова добре, колкото обещава атрактивната му външност. Резултатите от техническите прегледи са направо катастрофални. Разбита ходова част, неработеща ръчна спирачка, отклонения при проверката на отработилите газове – това са само част от характерните проблеми. Затова който се интересува от Chrysler 300C, трябва да бъде извънредно внимателен преди да стигне до покупка./ams