Автомобил на старо: Corolla Verso

Какво повече му трябва на човек? Просто VW – си мислеше целевата група клиенти на Corolla Verso, преди да „скочи“ на Touran. Най-често обаче последствията от този избор бяха лоши: защото не само удължените ангренажни вериги и „подскачащите“ DSG-трансмисии късаха нервите на собствениците. Като цяло нивото на качеството при вана от Волфсбург не беше добро. Това доказа и продължителният тест на AUTO BILD от 2006, когато Touran завърши с впечатляващите 77 наказателни точки – с което постави рекорд по проблеми.

При Toyota обаче също имаше някои дефекти. Поставените на много екземпляри бензинови мотори с означение 1ZZ бяха с прекалено грубо хонинговане и прегряваха, което водеше до изкривяване на сегментите. Вследствие на това се увеличаваше консумацията на масло. И за разлика от германците във VW, които просто вдигаха рамене (1.8/2.0 TSI; EA888), японците от самото начало реагираха коректно, осигурявайки кулантни ремонти. Ако двигателят е бил от проблемната серия, засегнатите клиенти получаваха гаранция 7 години или 180 000 км и в най-добрия случай – нов мотор.

Нашата „сива мишка“ е оборудвана с роботизирана трансмисия Multimode. При нея за превключването сякаш се грижи малко човече – с натискане на съединителя, пауза за превключване и отпускане на съединителя. Всичко това не протича гладко, но поне системата работи безпроблемно. На пробег около 110 000 км идва време за смяна на съединителя. Когато се стигне до проблеми, обикновено те са свързани с покритата със стружки „опашка“ на скоростната кутия – почистването решава казуса. Иначе сме удивени от общото състояние на навършилия 12 години ван. Понякога за да блеснеш, трябва да остарееш малко.

Сервизни акции имаше заради дефектни модули за управление на въздушните възглавници, неработещи превключватели на пасажерския еърбег, както и заради „заклинени“ педали на газта. Чрез проверка по VIN можете да разберете дали двигателят на определен екземпляр е модифициран.

2.2 D-CAT

Двигателят е постоянно в режим на регенерация? Причината често е в задръстен тръбопровод за измерване на разликите в налягането. Оптимизираните тръбопроводи са с по-голямо сечение.

Ръчна трансмисия

Страда преди всичко заради развиващия 400 Нм и 177 к.с. дизел.

Светлини

В доклада на TÜV единствено проблемите със светлините правят впечатление с по-голяма честота. Отстраняването им обикновено е лесно като детска игра.

ИЗВОД

Като изключим няколко дребни слабости, Corolla Verso е солиден автомобил над средното ниво. Единствено се налага да свикнете повече с трансмисията Multimode – или по-добре направо да се преориентирате към „ръчка“.