Автомобил на старо: Seat Exeo

Фактът, че Seat Exeo е базиран на старата платформа на Audi A4, му дава голямо предимство – той е изключително зрял автомобил.

Така започвайки кариерата си като модел на Seat, този автомобил практически не страдаше от детски болести.

Каросерия: Каросерията на Exeo е изключително здрава – на практика тази на стария А4 – но не предлага изобилие от пространство. Това се отнася в по-голяма степен за мястото отзад, което отстъпва на средното за класа.

Изработка: И тук се използват типичните за Audi процеси на чиста и прецизна изработка. Seat впечатлява с интересни детайли като вложки от истинско дърво.

Безопасност: Нивото на безопасност на Exeo е приемливо, но в класа има доста автомобили, които предлагат повече от това. В теста на Euro NCAP моделът получава четири от пет звезди, възможностите на спирачната система са задоволителни, налична е ESP.

Ходова част: Както старото А4, Seat Exeo има склонност към недозавиване, която ограничава динамичните качества при сериозни натоварвания. Комфортът на независимото окачване обаче е напълно приемлив.

Кой двигател ви препоръчваме

Идеалният задвижващ агрегат за сравнително лекото Exeo е дизеловият common rail мотор с мощност от 143 к.с. В бензиновата гама подходящи са пъргавият 1,8-литров мотор със 150 к.с. и спортният двулитров агрегат с 200 к.с.

Кое ниво на оборудване е подходящо

Седемстепенната трансмисия с два съединителя е по-добра по всички възможни показатели от безстепенната. От края на 2011 година Exeo се предлага с препоръчителните ксенонови светлини.

Колко е надежден

Според специалистите на Dekra, Seat Exeo заема достойното трето място в средния клас според статистиката на Dekra за 2013 година. Фактът, че това на практика е префасонирано Audi A4 (B7), му дава добра основа по отношение на качеството и гарантира липсата на проблеми. Автомобилът е изключително зрял, а дългогодишното производство е напълно прецизирано. Какво би могъл да желае човек повече?/ams.bg