Агрономи: Снегът в Банско няма да навреди на плодните дръвчета

  • От 10 години не е имало толкова много сняг в планината през зимата, коментират местните

  • Лифтът няма да работи за празниците заради ремонт

Зимата категорично отказва да си отиде не само от планината, но и от Банско. Закъснелият сняг започна да вали още в петък и направи нова 10-сантиметрова покривка в края на миналата седмица. А през новата „слезе” и в Банско и за броени часове натрупа сериозно количество мокър сняг. Не се очаква ненавременният сняг да се отрази чувствително на плодните дръвчета, коментират агрономи. Цъфтежът на дърветата в северната част на Разложката котловина, а именно подножието на Пирин, което съвпада с границите на Банско и Добринище, по принцип е по-късно отколкото на други места. Заради по-студения март и първите седмици на април има допълнително забавяне в развитието на овошките. На практика единствените цъфнали дървета са дивите – джанки и дрен, но те са по-издръжливи на такива промени и няма да им се отрази пагубно, пък и нямат стопанско значение, обясняват специалистите.

Заради меката зима нагласите са и за по-топла пролет, но тази година тя не бърза да дойде в Банско. Това, разбира се, не е прецедент. Дори не е нужно да се питат стари хора дали помнят такова време, защото само преди една година, в средата на април, великденската украса в центъра на града отново беше покрита със сняг. Независимо че снежната покривка ще остане за кратко, снегопочистващата техника бе изкарана по улиците на Банско, за да се осигури нормалното движение на автомобилите.

От 10 години не е имало толкова много сняг в планината през зимата, а пролетните валежи увеличават още повече дебелината на покривката. Още преди закриване на ски сезона на 11 април имаше много призиви той да бъде удължен заради добрите условия и перфектните писти, а след новия сняг предложенията към фирмата концесионер да отворят отново ски зоната. Маркетинг директорът Иван Обрейков обаче заяви, че това е невъзможно, защото разходите в пъти ще надвишават приходите от продадени карти. Първоначално обявеното, че кабинковата въжена линия ще работи по цял ден за великденските и майските празници – от 30 април до 9 май и от 22 до 24 май, се отменя заради ремонт на съоръженията и подготовката им за работа през лятото.