„Беласица” надигра „Балкан”, но спечели само точка

  • С минута мълчание футболистите почетоха паметта на легендарния вратар Атанас Чолаков

Около 500 зрители изгледаха мача от 12-ия кръг за първенството на ЮЗ трета лига между отборите на „Беласица” и „Балкан” (Ботевград).
Преди двубоя двата отбора с едноминутно мълчание отдадоха почит на починалия легендарен вратар на „Беласица” и „Миньор” (Перник) Атанас Чолаков.
Това всъщност бе дербито в челото, имайки предвид местата на отборите, заемани във временното класиране на групата. Само при победа на домакините можеше да се стигне до скъсяване на разликата от 6 точки между временния водач „Балкан” (Ботевград) и втория „Беласица” (Петрич). Под непрекъснат дъжд и силно наводнен терен с множество локви петричките футболисти обсадиха още след първия съдийски сигнал вратата на тима от Ботевград, но отново язвата в отбора – неумение да реализират головите си положения, бе на преден план и в този двубой, категорични са футболни наблюдатели. Отборът на домакините провеждаше атаките си по крилата чрез Живко Димитров и Димитър Иванов. Много често им помагаха защитниците Аспарух Шамкалов и Атанас Чепилов. Още в 5-ата минута Живко Димитров се озова близо срещу вратаря на гостите Костадин Котев, но не успя да го простреля. Четири минути по-късно Атанас Чепилов, напомняйки с играта си, че е нападател, в този мач с роля на десен защитник, напредна по десния фланг, центрира удачно в наказателното поле и там снажният Симеон Иванов изби топката пред очите на петричките нападатели. В 13-ата минута правдата възтържествува – при центриране от ъглов удар отляво в наказателното поле на гостите настъпи меле, топката се отби от противников защитник и включилият се отново в помощ на нападението Вальо Костов изпрати топката неспасяемо във вратата на Костадин Котев за 1:0. Това попадение стимулира петричките футболисти, които продължиха да тормозят защитата на балканци. В 16-ата минута Димитър Иванов се озова в наказателното поле на гостите и падна на земята, но главният съдия му показа жълт картон за симулация. Минута по-късно неудържимият Живко Димитров бе изведен пред наказателното поле на гостите и стреля от движение, но кълбото бе укротено от вратаря им Костадин Котев. В 24-тата минута след скоростна атака по десния фланг, подета от Димитър Иванов, последва центриране и Патрик Попов и Марти Таушанов не успяха да отклонят кълбото в мрежата на противника. Две минути по-късно отново Димитър Иванов центрира отдясно в наказателното поле на гостите и там Живко Димитров с глава не бе точен. Първия си удар към вратата на „Беласица” футболистите на „Балкан” отправиха едва в 37-ата минута, когато Димитър Руйчев от 30 метра опита да изненада вратаря на „Беласица” Кирил Георгиев, но не успя. В 40-ата минута при поредна контраатака на „Беласица” топката бе насочена към Живко Димитров в наказателното поле на гостите и там Костадин Котев изпревари за миг нападателя на „Беласица”. Три минути преди края на първата част на мача Атанас Чепилов след рейд по десния фланг от 25-26 метра обстрелва директно вратата на гостите, но Костадин Котев изби кълбото.
Втората част на мача също започна с превес за отбора на „Беласица”. В 48-ата минута Димитър Иванов със страхотен шут обстрелва директно вратата на „Балкан”, вратарят Костадин Котев изби топката и в добавката нямаше кой от петричките футболисти да я изпрати в мрежата. В 50-ата минута се случи най-неочакваното нещо на терена. Николай Цветков изведе отдясно в наказателното поле на домакините Павел Петков, който учудващо бе оставен свободен и пред очите на Мартин Русков изпрати топката по диагонала и тя премина през плонжа на вратаря Кирил Георгиев в далечния ъгъл за 1:1. Отборът на „Балкан” се затвори стабилно отзад и търсеше начин за запазване на резултата, пък напред – каквото стане чрез контраатаки. Истинска буря се разрази пред вратата на гостите. В 56-ата минута Димитър Иванов центрира отлично в наказателното поле на „Балкан” и Кирил Киров от 5 метра от воле изпрати топката в аут. Девет минути по-късно Димитър Иванов изведе Живко Димитров, последва силен шут – и отново без гол. В 66-ата минута наставникът на петричкия тим Саша Симонович пусна в игра Лъчезар Давков и Иван Марчев на местата на Димитър Иванов и Марти Таушанов. Обсадата пред вратата на „Балкан” продължи. Нови пропуски направиха Кирил Киров, Иван Марчев, Патрик Попов и топката все не успяваше да се оплете в мрежата зад противниковия вратар Костадин Котев. В този мач на много добро равнище се представи Симеон Бояджиев, който с действията си на терена се прояви като истински диспечер на терена и с прецизност захранваше с удобни топки за стрелба колегите си пред противниковата врата. На добро равнище се представиха и Атанас Чепилов, макар и в нова роля, който често помагаше на колегите си в нападение, Живко Димитров бе неуморим и в този двубой, но му липсваше точност в последния удар пред вратата на противника. Стараеха се и Кирил Киров, и Димитър Иванов, и Патрик Попов, но трябва още да работят върху подобряване на мерника си срещу противниковата врата. Над всички обаче в този мач бе Валентин Костов, който макар и като защитник, често подсказваше на колегите си нападатели, че трябва да бъдат по-агресивни и по-точни като него, след като отбеляза единствения гол в мача за отбора си, който за жалост им донесе само една точка.
След това равенство отборът на „Беласица” вече е пети във временното класиране с 25 точки, а отборът на „Балкан” запази лидерството си с 31 точки.
Наставникът на „Балкан” Иван Редовски заяви след края на двубоя: “Мачът се игра при изключително тежки условия и недобър терен. Според мен заслужихме точката срещу отбора на „Беласица”.
Старши треньор на „Беласица” Саша Симонович от своя страна коментира: “Трябва да съжаляваме за изпуснатите три точки. Момчетата играха добре на този тежък терен. Опитахме всичко, но някой път трябва и късмет да имаш. Мисля, че ние трябва повече да съжаляваме за изпуснатата победа. Това е футболът – не всеки път побеждава по-добрият. Битката продължава. Поздравявам футболистите на Ботевград. Поздравявам и феновете, които дойдоха да подкрепят отбора, съжалявам за тях, но първенството не е завършило. Загубихме ценни точки срещу отбори, които не са в челните позиции. Всеки път говоря, че няма слаби противници, всеки отбор може да ти направи проблем, ако го оставиш. Това за момента е проблемът ни – срещу тези отбори. Надявам се това да бъде изчистено, отборът ни е доста по-различен от миналогодишния и за това ни трябва време. Не е лесно, трябва да се справим. От първенството измина една четвърт, нищо не е загубено. Идеята е да печелим мачовете, в които сме фаворити. Върху това ще работим, няма да отстъпим. Искам от моите футболисти всеки мач да излизат за победа”.
„Беласица”: Кирил Георгиев, Атанас Чепилов, Валентин Костов, Мартин Русков, Аспарух Шамкалов, Марти Таушанов, Симеон Бояджиев, Кирил Киров, Живко Димитров, Патрик Попов, Димитър Иванов /Иван Марчев, Лъчезар Давков, Йордан Тодоров/

Ташко СУЛЬОТОВ