Болницата Самоков откри кабинет за прегледи на костната плътност

В Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – Самоков бе открит остеодензитометричен кабинет, в който гражданите ще могат да се преглеждат за проблеми, свързани с костната плътност, казаха пред медии лекарите от болничното заведение.

Кабинетът ще бъде обслужван от специалистите на отделението „Образна диагностика“ и ще бъде достъпен за всички жители на община Самоков и община Долна баня, тъй като по здравна каса не се заплаща изследването, ще трябва да се заплати на касата на болницата. Изследването струва 32 лева, каза пред БТА управителят на МБАЛ – Самоков доктор Красимира Ковачка.

„Скенерът ще служи за изследване на костната плътност, което е от голямо значение за движението и живота ни. Това изследване е необходимо най – често за дамите, защото, за съжаление, остеопорозата се среща по-често при тях. Причините са хормонални и от обездвижване. Затова ние препоръчваме пълноценно хранене, движение и, разбира се, ако се стигне до смущения, тогава да се прибегне и до изследвания, каза д-р Димитър Хаджиандонов.

Той добави, че заболяването засяга жени след менопаузата и мъже след 55-годишна възраст. Изследването продължава около петнадесет минути и не е болезнено.

Медиците казаха, че апаратурата вече започва да работи, като прегледите ще могат да се правят от 12:00 до 14:00 часа.