„Верига от думи” се отлага за 22 април! Публиката се качва на сцената в дупнишкия театър

Представянето на пиесата „Верига от думи” на ОбДТ „Невена Коканова” в Дупница се отлага за 22 април. Публиката пък ще бъде съвсем близо до актьорите – на самата сцена. Това съобщи директорът на театъра Валентин Балабанов на пресконференция, която даде заедно с двамата актьори, участващи в камерната постановка – Виктория Янева и Божидар Попчев. Както писахме, постановката трябваше да се играе на 15 април. Дупничани ще могат да я видят седмица по-късно заради здравословен проблем на режисьора Валентин Балабанов, попречил на репетициите.

Заради спецификата на пиесата тя ще се играе на ново сценично пространство, на което за първи път ще бъде и публиката. За целта на сцената зад завесата са поставени 33 стола. „Публиката ще бъде на сцената. Това се наложи поради спецификата на пиесата на Жорди Галсеран, който е испански и по-конкретно каталунски автор. Радваме се и сме щастливи, че можем да работим в условията на пандемията и най-накрая ще можем да представим нещо ново. Когато започнахме да правим маркирания декор на голяма сцена, т.е. публиката да си е в залата, се оказа, че пространството е огромно и се губи интимността. Затова решихме публиката да бъде на сцената. Това не е мое откритие. Гледал съм много такива представления в България и в София. Така пространството е затворено и публиката може, както казва Жорди Галсеран, да бъде воайорът, в добрия смисъл на думата. Воайорът, на който му е позволено да види неща, които иначе няма как да види. Иначе няма как да влезеш в едно затворено пространство. Искаме чрез тази импровизирана сцена, чрез тази зала да вкараме публиката в това усещане на близост. Играем с т.нар. четвърта стена – измислена стена. Т.е. актьорите са сами – това, че 100 човека примерно ни гледат, за тях ги няма”, обясни Балабанов.

Режисьорът и актьорите умишлено не издават нищо от сюжета на пиесата, за да не се губи интересът. „То е все едно да търсим убиеца, а ние още от началото да кажем кой е. Интригата изчезва”, коментира Валентин Балабанов. И допълни: „Специалистите определят пиесата като психотрилър. Аз много не съм съгласен с това, защото този жанр е малко по-особен. Той се опитва да стресне, да вкара публиката в екстремна ситуация, докато ние не целим това. Затова не мога да кажа, че е психотрилър. Има елементи на психотрилър, но самият автор сменя посоките в пиесата непрекъснато. Има и елементи на комедия. Много неща са.”

Пиесата, която режисьорът определи като много трудна, е преведена от Нева Мичева. Ще се играе в четвъртък от 19 часа. Със затопляне на времето ще бъде представена и на открито, като от общината са обещали при нужда да закупят още столове. Ще се играе и извън Дупница, стига да не попречи пандемията. Билетът струва 12 лв. Валентин Балабанов благодари на общинската управа за това, че помага на трупата. Подчерта, че това е единственият общински театър в страната, който е запазен благодарение на местната власт и публиката и продължава да работи.

Актьорите посочиха, че представлението е предизвикателство за тях, много различно от всичко, което са правили до сега, бутиково, но и заслужено от публиката в града. Подчертано бе, че зрителите ще са на безопасно разстояние един от друг – през стол, с маски. Ще се влиза през централния вход, отново при осигурени мерки за безопасност заради Ковид-19.

Юлияна КОЛЧАКОВА