Вероника Илиева и Тихомир Динев с два пчелина в Радомирско: Имахме проблем с въвеждането на правилните джипиес координати, както и с въвеждането на втори пчелин

Няма опция за подвижно пчеларство и промяна на местоположението на пчелина

Младите пчелари Вероника Илиева и Тихомир Динев не успяват да се регистрират от първия път в електронната платформа за оповестяване при пръскане на земеделски площи. Двамата се грижат за два пчелина в радомирските села Стефаново и Кондофрей с най-разнообразна растителност от Радомирската котловина и планините Колош и Голо бърдо. Гледат пчели от 2018 г. и произвеждат напълно натурални пчелни продукти.

Въпреки че с първия опит удариха на камък, двамата заявиха, че ще продължат с пробите за вписване. „Опитахме се да направим регистрация, но имахме проблем с въвеждането на правилните джипиес координати, както и с въвеждането на втори пчелин.

Също така няма опция за подвижно пчеларство и промяна на местоположението на пчелина”, обясни Вероника Илиева. Според нея данните трябва да се въвеждат по-лесно и да може при грешка да се редактират. Също така слабо място е, че не може лесно да се добави повече от един пчелин.

Според Тихомир и Вероника идеята за електронна платформа за оповестяване на растителнозащитните и дезинфекционните дейности е хубава, но при условие системата наистина да изпраща имейл и есемес до пчеларя. „Все пак в платформата пише, че сам трябва да влизаш и да проверяваш дали е изпратено известие за предстоящо пръскане”.

„Уведомленията досега се закачаха на кметството, така че ако не го видиш, няма как да разбереш. Но иначе са ни предупреждавали за пръскания по гората”, отговори Вероника на въпрос дали досега е имало проблем с техните пчели при третиране на земеделски земи.

Двамата не могат да се ангажират с прогнози дали платформата ще проработи, тъй като земеделците трябва да планират пръскането си поне 3 дни предварително, а това до голяма степен зависи и от атмосферните условия. А времето не се съобразява с плановете. „Също радиусът, който е зададен, е от 3 км, а пчелите могат да летят и на 3 км. Да не забравяме обаче, че не само земеделски производители пръскат с инсектициди, а също и хората в дворовете си – по зеленчуци, дръвчета, което е не по-малко убийствено за пчелите. Трябва да знаят, че не трябва да пръскат с инсектициди по време на цъфтежа и в светлата част на деня”, каза още Вероника Илиева.

Силвия БОРИСОВА