Председателят на дружеството на пчеларите в Дупница Георги Орлев: Аз съм пчелар от 1972 г. и по-голяма измишльотина не съм виждал

Цели пчелини бяха ликвидирани. По 10 години се водят дела заради изтровени пчелини

Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности, въвеждана в България, ще затрудни изключително сериозно голяма част от пчеларите и земеделските производители в Дупнишка община. Платформата е създадена, за да се спасят пчелите, но собствениците на пчелини смятат, че няма да им бъде от полза. Сред пчеларите и земеделските производители по места се породи недоволство. Председателят на сдружението на пчеларите в Дупница Георги Орлев е категоричен, че тази платформа няма да помогне на пчелите и пчеларите. „По-голяма глупост от тая платформа не съм виждал. Лично аз ще се справя, ще информирам и тези, които са около мен, но останалите – Бог да ги прости. Ще останат неинформирани. Как ще се справи един пчелар на 60-70 години? Как ще се справят възрастните пчелари с по десетина кошера? Те нямат нито компютър, нито интернет. А повечето пчелари в нашата община са такива.

Пръскането е много стара наша болка. Цели пчелини бяха ликвидирани. По 10 години се водят дела заради изтровени пчелини, например в Русе. Фирмите обаче са могъщи, имат пари, плащат на адвокати и нищо не можем да постигнем. Тая платформа обаче не е решението. Аз съм пчелар от 1972 г. и по-голяма измишльотина не съм виждал. Това е най-голямата недомислица на Министерството на земеделието и горите. Решението е да се регистрират всички пчелари, всички земеделски производители, които отглеждат пчели, и да се оповестява чрез медиите. Може да се ползват и служители в общините, на които да се предоставят списъците с регистрираните и да ги уведомяват. Разговарях и с колегата от Кюстендил Тихомир Стоицов, и той е на същото мнение. Нищо обаче не можем да направим”, каза Орлев.

Местни земеделски производители смятат, че нововъведението тук няма да проработи. Проблемът е, че в овощарски район, какъвто е Кюстендилският например, има много собственици на овощни масиви. Практически не е възможно един собственик на кошери да се съобрази с пускането на сигнали от всичките тези земеделски производители, притежаващи овощни градини, казват пчеларите.

Земеделски производител от Бобовдолско подчерта, че има колеги с 10-30 дка овошки на 5-6 различни места и всеки трябва да пусне в системата заявката, че ще пръска. Някои смятат, че е по-добре да се създаде сдружение, което да определя от коя до коя дата ще се пръска и в кои часове.

Пчелари споделят, че преобладаващата част от тях са възрастни и нямат компютърни умения, за да се регистрират в системата. Дори и да бъдат регистрирани от техни близки, след това ще имат проблем с оповестяването, защото много от собствениците на пчелини ползват стари мобилни телефони, а и нямат навици да четат СМС-и и електронни съобщения.

Съгласно въведената платформа от 1 март 2021 г. оповестяването ще се извършва само чрез електронната платформа.

Платформата има за цел възможно най-бързо да уведомява собствениците на пчелини за предстоящи третирания с продукти за растителна защита. Регистрацията за платформата е задължителна и това трябва да стане препоръчително до 31 януари. Земеделските производители са задължени да уведомят през платформата, а не както досега до кметовете на населените места, за предстоящите растителнозащитни дейности не по-малко от 72 часа преди началото им. В момента на завършване на действието в системата от земеделския производител автоматично тя ще изпраща SMS до собствениците на пчелини. Електронната платформа се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните, като регистрацията и използването й са безплатни за всички потребители. Задължително условие е всеки от тях да има валидна електронна поща.

Юлияна КОЛЧАКОВА