Всенощно бдение на Рилския манастир

Празникът за възвръщането на светите и чудотворни мощи на преп. Йоан Рилски в Рилската света обител беше тържествено отбелязан в най-големия манастир у нас. Празникът започна с всенощно бдение, в което молитвено се включиха много православни християни.
Бдението продължи до ранните часове на 1 юли, като през цялото време мощите бяха достъпни за поклонение и всеки можеше да се помоли за помощ и закрила от покровителя на българския народ.
Беше отслужена тържествена архиерейска света литургия, в която участваха Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопски митрополит Серафим, Черногорско-Приморски митрополит Йоаникий, Константийски епископ Михаил, Адрианополския епископ Евлогий, игумен на обителта и духовници.
“Знаем, че преподобни Иван Рилски в България се счита за небесен закрилник и покровител на нашия народ, но Св.Иван Рилски е познат и в целия православен свят, защото той върши чудеса, особено там, където търсят неговата помощ. Иван Рилски е обичан заради своята благодатна помощ и заради своят чист и свят живот, който ни е оставил като пример и назидание”, каза в словото си Ловчанският митрополит Гавраил. Той разказа за пренасянето на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир през 1469 г. и посочи, че толкова години след това мнозина идват в манастира ежедневно и получават помощ.
Митрополит Гавриил разказа за опити за изследване на ковчежето с мощите на светеца в София чрез изотопно физическо изследване, след получено нареждане, за да бъде установено дали това действително са неговите мощи. Когато два автомобила се опитали да ги транспортират, не успели да запалят и така мощите на светеца останали в манастира, разказа Ловчанският митрополит. Той разказа и за чудо, извършено от светеца, който успял да излекува дългогодишно главоболие на вярващ човек, който впоследствие станал монах в манастира.
“Животът е труден, имаме проблеми, но имаме нужда първо от духовна помощ, да имаме смирение, силна вяра и да преодоляваме своите трудности в живота, и затова преподобни Св. Иван Рилски ни е помощник. Нека Господ по молитвите му да дарува духовно и материално благополучие на всички, да дарува мир там, където в момента има война и да опази нашите страни от война и междуособици”, каза митрополит Гавриил.
В богослужението за празника участва и хор от Румъния.