В Джерман правят кукерски конкурс на 1 януари, ще обикалят къщите за здраве и берекет

От трите формации в дупнишкото село ще се сформира група за участие на „Сурва 2022“ в Перник

Кукерите от дупнишкото село Джерман разлюляха звънци край лумналите за Коледа огньове. Представителите на трите групи направиха атрактивно представяне за символичното палене на елхата в центъра на селото. Това беше и своеобразна подготовка на кукерите за Нова година.
„Беше много хубаво. Цялото село се събрахме на елхата, направихме и бъдник. Това беше и като репетиция за кукерските групи. На 1 януари сутринта те ще минават за здраве и берекет през къщите в Джерман. Следобед пък и трите групи ще бъдат на стадиона за традиционния конкурс. Имаме осигурен награден фонд от община Дупница и ще наградим победителите. Ще дадем призове и за най-млад, и за най-стар участник. От кукерските групи бяха доста разочаровани, че заради пандемията нямахме подобно мероприятие миналата година. Те много държат традициите да се спазват. Сега ще има конкурс, но ще се съобразим с всички противоепидемични мерки“, каза пред „Вяра“ кметът на Джерман Ангел Цветков.
Той допълни, че Джерман ще бъде представен и на Кукерския фестивал „Сурва 2022“.
Поради пандемията и мерките, свързани с нея, събитието ще се проведе в три последователни уикенда вместо в един, както досега.
„От трите кукерски групи на Джерман ще бъде сформирана една, която да ни представи в Перник. На нас ни се падна да участваме на 23 януари. Всички са много ентусиазирани от тази възможност и съм сигурен, че ще се представят селото ни подобаващо“, завърши Ангел Цветков.

Димитър ИКОНОМОВ