Горски от Дупница залови сериен бракониер над Бистрица

Снимка: Архив

Горски служител от Дупница залови мъж с незаконно добити дърва за огрев в Рила планина, над село Бистрица.  Нарушителят,  който е засечен да бракониерства за трети  път, е санкциониран. Превозвал е около половин кубик широколистни трупи, натоварени на коне със самари.

„Посред бял ден в събота при обход в района, в местността Почивалото, намираща се на около 1 км от Бистрица горският е хванал на място мъж от Бистрица, който е превозвал с две кончета трупи от трепетлика. Съставен му е акт и ще бъде глобен. Този човек не за първи път извършва посегателства в гората. В предишните два случая, когато бе залавян от наши служители, по същия начин беше натоварил дървата на коне със самари. Нарушението е извършено, въпреки че за Бистрица сме осигурили сечище. Там хората, които искат, могат да добият сами до 10 куб. м дърва за огрев”, каза директорът на ТП „Държавно горско стопанство -Дупница” Атанас Диманков.

От лесничейството се похвалиха, че са осигурили дърва за огрев на по-голямата част от подалите заявления от общините Дупница, Бобов дол и Бобошево, в които ТП „Държавно горско стопанство -Дупница” има гори. „Създадохме страхотна организация и почти 90 % от домакинствата на територията на трите общини вече получиха дърва. Останаха само няколко семейства, на които не са изпълнени заявките. Това са 2-3 до 4 домакинства в Бобовдолско – в Мало село, Шатрово и Долистово, където предстои да се реализират продажби на 2-3 до 4 домакинства, 10-ина семейства в Яхиново и 3- 4 в Червен брег, Дупнишко. Всички останали са снабдени, като при добив от самите хора цената е около 24 лв. / куб. м”, обясни Диманков.

Юлияна КОЛЧАКОВА