Даниела Кадева и Благой Тодев от Банско в Норвегия за Световната купа по биатлон

Най-добрите биатлонисти на Клуб по биатлон “Банско 2019″ Даниела Кадева и Благой Тодев очакват първия си старт в Норвегия за Световната купа по биатлон. Спортистите от Банско се подготвяха през последните дни с останалите членове на националния тим във Воукати – световноизвестен зимен център във Финландия, където тренират отборите на САЩ, Украйна, Белгия и други държави. От четвъртък българските биатлонисти са в Контиолахти, Норвегия, където ще се проведат първите два кръга за Световната купа по биатлон. Треньорът на състезателите от Клуб по биатлон “Банско 2019″ Георги Джолев е доволен от кондицията на Даниела Кадева и Благой Тодев. Той уточнява, че носителката на купа България за миналия сезон Дафинка Коева не е заминала за Норвегия поради заболяване, но ще навакса в кръговете след Нова година.

Има надежди за добро представяне на нашите биатлонисти и според председателя на Клуб по биатлон “Банско 2019″ Христо Воденичаров, участник в две поредни олимпиади – в Калгари (Канада) през 1988 г. и Албервил (Франция) през 1992 г., българските състезатели и състезателки приемат с интерес променения начин на подготовка, предпочитан от новите треньори Александър Касперович и Виталий Норицин. Като цяло методиката е малко по-разнообразна и това допада на спортистите, коментира Воденичаров.

Настроението в отбора е добро и всички чакат с оптимизъм първите за сезона стартове. Въпреки трудностите, породени от световната пандемия, българските биатлонисти проведоха нормална подготовка, разказва Красимир Дочев, помощник-треньор на националните отбори мъже и жени.

Световната купа стартира в събота с индивидуалните стартове на 20 км мъже и 15 жени, на другия ден бяха спринтовете. Вторият кръг за ценния трофей е седмица по-късно – от 3 до 6 декември, отново в Контиолахти със спринтове, преследване и щафети. Годината ще завърши с два етапа за Световната купа в Хохфилцен (Австрия) – в седмиците 11-13 и 17-20 декември.