Д-р Паризов би могъл да бъде проводник между местната и централна власт за възстановяване на Медицинския колеж в Дупница

Д-р Бойко Полянов
  • За липсата на млади кадри в системата трябва да се мисли и на местно ниво, смята началникът на Спешния център в Дупница  д-р Бойко Полянов

– Д-р Полянов, Вие сте колеги с д-р Паризов, работили сте заедно във времето. Какво е мястото му сред колегията?

– Познаваме се с д-р Паризов повече от 30 години, още от началото, когато започна да работи като млад лекар. Амбициозен и отговорен човек е. Той израсна много в неговата специалност като психиатър. Наложи му се да работи на много места, за да може да измине целия този трънлив път в лекарската професия. В годините се наложи като специалист и е добре познат както в нашите среди, така и сред хората в района. За него като лекар могат да се кажат само добри думи. Когато се захване с някакъв проблем, който е в неговата компетенция и възможности, обикновено го решава до край. И към настоящия момент продължаваме да поддържаме интензивен контакт относно пациенти с влошено психично здраве. Освен в отделението д-р Паризов се справя много добре и в амбулаторното обслужване, защото в повечето случаи става въпрос за хронично болни пациенти, които изискват ежедневно наблюдение, грижа и терапия. Фактът, че пациентите го предпочитат, казва всичко за професионалните му качества.

– Сега обаче той се е насочил към попрището на политиката в качеството му на кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ. За какво бихте настоявали пред него, ако бъде избран?

–  В последните години, в качеството му на председател на Здравната комисия в Общинския съвет, д-р Паризов се занимава сериозно с решаването на проблеми, свързани със здравеопазването на територията на община Дупница. Той активно участва и помага в редица дейности и процеси по отношение на  Общинската  болница. Виждате, че проблемът, който стои на национално ниво с липсата на достатъчно кадри, е същият, пред който е изправено и местното здравно заведение. Проведоха се няколко поредни конкурса, но така и не се стигна до избор на управител, който адекватно да реши натрупаните проблеми. В града ни като цяло липсват. Говорим не само за лекари, а за всякакви медицински специалисти. Персоналът във всички медицински звена е преди всичко от хора в пенсионна възраст. И това е проблем, който е труден за решение поради факта, че не се произвеждат достатъчно нови специалисти. В  повечето случаи те се разпиляват в София или в чужбина. И така оставаме без млади хора – лекари и сестри, които да изберат да останат при нас.

Д-р Александър  Паризов

За кадровия състав е редно да се помисли и на местно ниво. Да се обмисли възможността за създаване на преференциални условия, с които да бъдат привлечени колеги, които да изберат да дойдат и да работят в Дупница. Необходимо е да се създадат такива условия, че работните места да се превърнат в атрактивни и привлекателни. Говоря за заплащане и социални придобивки, както направиха в други градове в страната. Там, където бяха осигурени средства и се инвестира в тази посока, успяха да привлекат кадри и да развият съответните лечебни заведения. В противен случай се получава един порочен кръг. Липсата на достатъчно кадри пречи да се разширява дейността в болничните заведения. Това от своя страна води пък до недостиг на достатъчно средства по изработените пътеки от Здравната каса. А това пък – до липса на достатъчно инвестиции в апаратура и подобряване на материалната база. Като пример ще посоча, че в Общинската болница се развали скенерът и вече месеци наред дейността му не се възстановява. А без него е затруднена дейността на Нервно отделение, защото изследването е задължително за тези пациенти. Надявам се, че ако д-р Паризов бъде избран за депутат и има възможността да помогне в тази посока, би го направил. Защото това е в интерес на всички граждани от района. Той е колега, който също работи тук, живее тук и ще положи усилия за подобряване на нещата.

– Имате ли предложения по отношение работата на спешните центрове?

– По отношение на спешните центрове мисля, че нещата вървят, тъй като има национални програми и се използва възможността за кандидатстване по различни европроекти. В спешните центрове в цялата страна и към момента постъпва оборудване. Центърът в Дупница също е добре оборудван от гледна точка на медикаменти, апаратура и линейки. Оттук насетне предстоят и допълнителни строителни дейности за обновяване на самата база. Това също се случва по програма и се надяваме дейностите да тръгнат още през тази година. Проблемът и тук е в липсата на достатъчно кадри. От системата липсват някогашните фелдшери, които сега заемат длъжността лекарски асистенти. Тези, с които разполагаме, вече са в пенсионна възраст и продължават да работят поради липса на други такива кадри. Ще се радвам, ако може да се мисли в тази посока. Ние в Дупница имахме традиция в това отношение, когато в града имаше Медицински колеж. Той произвеждаше медицински сестри и кадри за цялата страна. Редно би било да се мисли в тази посока и реализирането на един такъв проект ще доведе нови и млади хора в системата на здравеопазването в областта. Би било добре, ако се работи в тази посока. И се надявам, че д-р Паризов би бил проводникът между местната и централна власт в реализирането на подобна инициатива. В личен план пожелавам на д-р Паризов да бъде все така всеотдаен в работата си и да се стреми да се вслушва в съветите на хората. Понякога отстрани проблемите се виждат по-добре. Вярвам, че с хъса, с който винаги е работил, би трябвало да постигне много неща.

 

*Купуването и продаването на гласове е престъпление